Külföld

2011.01.28. 18:39

Challenger-katasztrófa: ma 25 éve történt a tragédia

Amerika űrkutatásának egyik legnagyobb katasztrófája történt 1986. január 28-án, éppen 25 éve. A Challenger űrsikló a kilövés 73. másodpercében egy szigetelőgyűrű hibás működése miatt mintegy 14000 méteres magasságban felrobbant, darabjai az óceánba zuhantak. A fedélzeten tartókodó hét űrhajós életét vesztette.

Bonyhádi Zoltán

A floridai Cape Canareval-ről fellőtt Challengeren utazó hét személy nem élte túl a katasztrófát.

Hat hivatásos űrhajós, illetve az űrhajózás történetében először egy civil is a gépen tartózkodott: Mike Smith, Dick Scobee, Ron McNair, Ellison Onizukaf, Greg Jarvis és Judith Resnik asztronauták, valamint Christa McAuliffe 36 éves középiskolai tanárnő.

 

Videó a tragédiáról

 

 A 46000 láb magasságban (közel másfél kilométer) bekövetkezett robbanás miatt a hordozórakéta, illetve az űrsikló is darabjaira esett szét. Az űrhajósok valószínűleg nem közvetlenül ettől haltak meg, azonban haláluk pontos okát máig nem sikerült meghatározni, mivel a nyomok megsemmisültek. A legénységi kabin nagy sebességgel az óceánba csapódott.

Az amerikai űrsiklók (Enterprise – nem járt az űrben; Columbia – az első űrsikló az űrben (1981), majd 2003-ban darabjaira esett szét visszatérés közben; Challenger 1986-ban felrobbant a hordozórakétája és az űrsikló is megsemmisült, Discovery, Atlantis (elvileg alkatrészeivel donorként szolgált volna 2008-tól, a Discovery-t illetve az Endevaour-t látta volna el, de végül szolgálatban maradt), és végül az Endevaour 1993-ra lett kész, a Challenger elvesztése miatt építették).

A Columbia űrsikló 2003-as katasztrófájáról és a Challenger 1986-os tragédiájáról készült videós összeállítás:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!