Külföld

2012.03.27. 08:55

Csodás partotérés Antiguán - Rakonczayék már tervezik a következő utat

Kikötött Antigua szigetén Rakonczay Gábor, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt - közölte felesége, Rakonczay Viktória. A fiatal férfi nyolcvan napra tervezte expedícióját, végül hatvan nap alatt teljesítette a távot, s a hét végén már itthon pihenheti ki az út fáradalmait - írja laptársunk, a Fejér Megyei Hírlap.

MTI

Rakonczay Gábor néhány nappal karácsony előtt indult útnak, hogy meghódítsa az Atlanti-óceánt. Az első magyar Atlanti-óceánt átevező házaspár férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött  szállt hajóba. A világon elsőként egyedül evezte át az óceánt egy speciális hajóval, a Vitézzel, amit Fa Nándor tervezett. A házaspár hölgy tagja, Viktória elárulta, a Fa Nándortól kapott hajót átalakították, Gábor saját igényeire szabták.


Nem csupán építész szakmájukat, de  korábbi tapasztalataikat is segítségül hívták a hajó átalakításakor. Hiszen 2007-ben már átevezték az Atlanti-óceánt az első magyar párosként egy saját tervezésű és építésű hajóval, vegyes párosként világrekord idő alatt. Talán éppen a 2007-ben átélt kaland adott erőt Rakonczay Viktóriának ahhoz, hogy mindvégig kitartson, s bízzon férjében. 

 

 

 
- Gábor még indulása előtt ígértette meg velem, hogy pusztán azért, mert nem tudunk telefonon beszélni, nem kezdem kerestetni, s nem rontom el ezzel az expedíciót - mesélte Viktória, aki  február első napjaiban beszélt utoljára Gáborral. Aztán vasárnap éjszaka megcsörrent a telefon, s az elveszettnek hitt fiatal jelentkezett. - Magyar idő szerint éjfélkor hívott Gábor, amikor kikötött Antigua  szigetén - mondta Viktória. Elmondta, február  első napjaiban  erős szél és hatalmas hullámok ostromolták Vitézt, majd február 4-én egy méteresre törő hullám fel is borította a hajót. Gábor ki volt kötve, így nem távolodott el messzire a hajótól, felszerelése azonban elázott. Végül feltehetően egy hullám vissza is fordította a hajót, a következő napon azonban ismét borult. A tőkesúly felfelé állt, Gábor a kabin ablakát kinyitotta, s beömlött a víz. Nehezen, egy hullám segítségével sikerült visszaállítani a hajót. Ekkor vált használhatatlanná a műholdas telefon. Gábor azonban kitartó volt, s próbálta irányban tartani a kenut.

A teljes cikk a Fejér Megyei Hírlap oldalán, ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!