Külföld

2011.05.23. 18:54

Csoportos létszámleépítés a közmédiában

Hatszáz munkavállalót érintő csoportos létszámleépítés szándékát jelentette be Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója hétfőn az alap üzemi tanácsának, érdekképviseleteinek és az állami foglalkoztatási szerveknek - közölte az MTVA szóvivője.

MTI

Cserháti Ágnes a közleményben hozzátette: a szándékbejelentést követően, a jogszabályoknak megfelelően, a legkorábban hét nap múlva az üzemi tanáccsal konzultáció kezdődik, s arra az érdekképviseletek is meghívást kapnak. 

Az MTVA vezetése hétfőn felkérte az üzemi tanácsot, hogy a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos statisztikai kéréseiket (például kor, nem, beosztás szerinti megoszlás) juttassák el hozzájuk. A konzultációra 15 nap áll majd rendelkezésre, így azt előreláthatóan június közepén lehet lezárni. Ezt követi a csoportos létszámleépítésben érintettek végső számának bejelentése, majd az érintett munkavállalók előzetes értesítése - áll a közleményben.

A szóvivő a lépés céljairól és hátteréről azt írta: a közmédia-rendszer átalakítása a tervezett és a korábban nyilvánosságra hozott menetrend szerint halad. Célja az adóforintokat hatékonyan és átláthatóan felhasználó, a belső párhuzamosságokat megszüntető, nézettségében és hallgatottságában a jelenlegit felülmúló rendszer kialakítása.

Tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban az MTVA vezetői áttekintették a Magyar Televíziótól, a Duna Televíziótól, a Magyar Rádiótól és a Magyar Távirati Irodától átvett 3000 munkavállaló munkaköreit és feladatait.

"A korábbi közmédiumok szervezeti rendje és működési módja rendkívül sok kívánnivalót hagyott maga után. A közmédiumok csatornái között együttműködés alig volt: ezt meg kell változtatni. Az indokolatlan párhuzamosságokat meg kell szüntetni" - közölte a szóvivő.

Cserháti Ágnes hozzátette: a közmédia rendszerében jelenleg mintegy 800 munkakörben, tucatnyi bérfizetési rendszerben dolgoznak munkavállalók. A munkakörök számát csökkenteni szükséges, a bérezés rendszerét egységessé és igazságossá kell tenni. A vezetők száma kiugróan magas volt, azt lényegesen csökkenteni kell.

 A közlemény szerint az MTVA módosítja szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) jelentős részét, annak érdekében, hogy kisebb létszámmal is a korábbinál hatékonyabb működést biztosító intézményt hozzon létre. A módosításnak az érdekképviseletekkel történt egyeztetése lezárult, javaslataik döntő többségét beépítették a szövegbe. A mostani módosítást követően - még ebben az esztendőben - újabb szmsz-átalakítások lesznek.

Az MTVA Ideiglenes Üzemi Tanácsa megerősítette a bejelentés tényét, hozzátéve: a csoportos létszámleépítésről további adatokat kér a munkáltatótól és a törvény által biztosított jogával élve konzultációt kezd az MTVA vezetésével.

"A delegáltak célja, hogy az MTVA munkavállalói közül csak alapos indokokkal, a működés biztonságát szem előtt tartva és a munkavállalói jogokat messzemenőkig figyelembe véve bocsássanak el bárkit is" - írták közleményükben, jelezve: a konzultáció folyamatáról – a törvény által előírtakat figyelembe véve – folyamatos tájékoztatást kívánnak adni a munkavállalóknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!