Külföld

2010.12.20. 07:29

Dél-Koreai hadgyakorlat kezdődött a tűzszüneti vonalban

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg megkezdte tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő szigeten hétfőn, helyi idő szerint délután két órakor - közölte a szöuli védelmi minisztérium.

MTI

Dél-Korea legutóbb november végén tartott itt hadgyakorlatot. Akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong szigetet, és a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt. Dél-Korea válaszul ágyúzta Észak-Korea területét. Az 1950-53-es koreai háború óta ez volt a legsúlyosabb összetűzés a két ország között.
   
Észak-Korea ezúttal is megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják. Arra figyelmeztetett, hogy hadserege a novemberinél is intenzívebb megtorló csapást mér Jonpjong szigetére.
   
A lőgyakorlat megkezdésekor dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy eltántorítsák ettől Észak-Koreát. Szöul arra figyelmeztetett, hogy ha megismétlődik a támadás, dél-koreai harci gépek azonnal csapást mérnek az észak-koreai katonai támaszpontokra. A vadászgépeken kívül készültségbe helyeztek a Sárga-tengeren két dél-koreai hadihajót, s ezek közül az egyik a legkorszerűbb nyomkövető és célzó rendszerrel van felszerelve.
   
Néhány órával a hadgyakorlat megkezdése előtt óvóhelyre parancsolták Jonpjong és négy közeli sziget lakosait, illetve mindenkit, aki nem katona. Újságíróknak is óvóhelyre kellett menniük.
   
A lőgyakorlat várhatóan két óránál rövidebb ideig tart, s ez idő alatt mintegy kétezer lövedéket lőnek ki a szigetről. A lövedékek 20 kilométeres távolságban csapódnak be a tengerbe. A térség közvetlenül a két Koreát elválasztó határvonal közelében van, amelyet Észak-Korea nem ismer el.
   
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap sürgősséggel összeült, hogy határozatot hozzon a koreai konfliktussal kapcsolatban, de a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt ez nyolc és fél órányi tanácskozás után sem sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!