Külföld

2012.03.09. 20:16

Durva éhségsztrájk: bevarrta a saját száját

Bevarrta a saját száját Brüsszelben egy illegális bevándorló, aki több társával együtt éhségsztrájkkal próbálja elérni, hogy az idegenrendészeti hatóságok rendezzék a jogállását - jelentette pénteken a belga hírügynökség.

MTI

A beszámolóban csak Dzsamalként említett, húsz éves marokkói fiatalember állítólag 2008-ban jutott be Belgiumba, rendes papírok nélkül. Tartózkodási és munkavállalási engedélyt szeretne kapni a belga hatóságoktól. A Brüsszeli Szabadegyetem flamand nyelvű részlegéhez tartozó egyik épületben 22 másik, hasonlóan illegális bevándorlónak minősülő személlyel együtt folytat éhségsztrájkot, és péntek reggel - követelésének nyomatékosítása végett - bevarrta a saját száját.

Dzsamal hétfőn már öngyilkossággal is fenyegetőzött, de a hatóságok akkor semmilyen módon nem reagáltak.

A belga hírügynökség úgy tudja: a 23 tagú, éhségsztrájkot folytató, főként Afrika északnyugati részéből érkezettekből álló csoport több további tagja mondta, hogy készek követni Dzsamal példáját, és bevarrják a szájukat, ha nem rendeződik a helyzetük.

Belgiumban az illegális bevándorlókkal szemben alkalmazott hatósági bánásmód gyakran vált ki utcai incidenseket, tiltakozó megmozdulásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!