Külföld

2012.03.06. 21:06

EB-kampány rasszista felhanggal

Kellemetlen helyzetbe került az Európai Bizottság (EB): a testület kedden bejelentette, hogy visszavon egy kampányfilmet, mert a video negatív visszhangot keltett.

MTI

Az Európai Unió bővítését lett volna hívatott népszerűsíteni a pénteken internetre feltett video, amelyet azonban sokan félreértettek és rasszista tartalmat láttak bele. Az EB a sok panasz után a visszavonás mellett döntött.

A filmen egy fiatal nő látható, akit a távol-keleti, dél-amerikai és indiai hagyományos harci sportok művelői körbevesznek, megfélemlítenek. De a film békésen fejeződik be: a sárga overallba öltözött nőnek hirtelen 11 ugyanilyen társa támad, akik a támadókkal közös meditációba kezdenek - majd az egész jelenet átalakul az EU sárga-kék színű csillagos lobogójává. S megjelenik a felirat: "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk". Ez utalás az EU küszöbönálló bővítésére, 2013-ban a jelenlegi 27 tagállam uniója Horvátország csatlakozásával 28 tagúra bővül.

"Ezt a közösségi honlapok, mint a Facebook közönségére szabtuk, egy speciális publikumnak" - nyilatkozta Stefan Füle, az EB bővítésért felelős tagjának a szóvivője. A filmet tesztelték 16-24 évesek között és esetükben az üzenet "bejött".

"A videót semmiképpen sem szántuk rasszistának, és természetesen sajnáljuk, hogy néhányan ezt annak tekintették" - fűzte hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!