Külföld

2010.08.21. 10:46

Egy nap alatt négy külföldi katona halt meg Afganisztánban

Huszonnégy órán belül négy külföldi katona halt meg Afganisztán déli részén: három pénteken, egy pedig szombaton - jelentette be a NATO vezette erők (ISAF) parancsnoksága, hozzátéve, hogy egy nő és két gyermek is életét vesztette egy pontatlan légicsapásban.

MTI

Az utóbbiak egy felkelők ellen indított légicsapásnak estek áldozatul pénteken Faráh tartományban. A támadásban hat felkelő is meghalt a közlemény szerint.
   
Pénteken két járőröző ausztrál katona vesztette életét egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában. Egy harmadik katona, akinek a nemzetiségét nem közölték, "felkelők támadásában" esett el. Szombaton is meghalt a NATO vezette nemzetközi erők egyik katonája, az ő nemzetiségét sem fedte fel a szövetség.
   
E halálesetekkel 445-re emelkedett azoknak a külföldi katonáknak a száma, akik az afganisztáni műveletekben lelték halálukat az év eleje óta, míg ez a szám a tavalyi év egészében 520 volt - derül ki az icasualties.org független honlap adataiból. Eddig összesen húsz ausztrál katona esett el az afgán konfliktusban. Mintegy 1500 ausztrál katona szolgál az ISAF soraiban a déli Uruzgán tartományban, ahol afgán katonákat képeznek ki a tálib felkelők elleni harcra.
   
Közel 141 ezer külföldi katona - kétharmaduk amerikai - állomásozik jelenleg az ázsiai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!