Külföld

2011.02.12. 09:59

Egyiptom: a hadsereg a Tahrír téren megkezdte az útakadályok elbontását

Az egyiptomi hadsereg szombaton megkezdte az úttorlaszok, drótkerítések elbontását a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő népfelkelés központjának tekintett kairói Tahrír téren.

MTI

A rend helyreállítása jegyében felszámolták a tér északi bejáratánál, az Egyiptomi Múzeumnál létesített ellenőrzőpontot.  Elszállították, a kormányt támogató és ellenző erők összecsapásaiban, kiégett járműveket is. A "takarításban" civilek is segédkeztek.  
   
Egyes, az utakat lezáró harckocsik elhagyták korábbi helyüket, más katonai járművek azonban ottmaradtak a téren, de már nem akadályozzák a közlekedést. A katonák már nem ellenőrzik a térre betérő járókelőket, ezt a feladatot más fegyveresek végzik, akik azonban sokkal engedékenyebbek.
   
A téren néhány ezer, Mubarak távozását ünneplő ember maradt. Egy 34 éves orvos, Esszam Sabana, aki az Egyesült Arab Emírségekből tért haza a tüntetésekre, elmondta, hogy a tiltakozók táborában heves vita zajlik arról, hogy szétszéledjenek-e vagy maradjanak. Sokan szeretnének már hazamenni, míg mások a maradás fontosságát hangsúlyozzák.
   
Hozzátette: oldalt készülnek nyitni a Facebook közösségi portálon, hogy kapcsolatban maradjanak. Ígérik: minden január 25-én eljönnek a térre megemlékezni a népfelkelés kezdetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!