Külföld

2011.02.04. 07:34

Egyiptomi zavargások: súlyosan megsebesült egy svéd újságíró

Súlyosan megsebesült az STV svéd közszolgálati televízió újságírója, Bert Sundström Kairóban.

MTI

A televízió közlése szerint a kairói eseményekről tudósító munkatársát egyelőre ismeretlen körülmények között megkéselték. Jelenleg kórházban ápolják, állapota súlyos. 

Sundströmnek élőben kellett volna jelentkeznie a Tahrír térről, ám telefonját egy arabul beszélő férfi vette fel. Azt kiabálta, hogy az egyiptomi kormány letartóztatta az újságírót. Vasárnap az STV másik két újságíróját vették őrizetbe, majd gyorsan el is engedték őket.

Számos külföldi újságírót tartóztatott fel vagy vett őrizetbe a rendőrség és a hadsereg szerda óta. Másokat civil ruhás emberek, feltehetően a Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt támogató tüntetők vertek meg vagy fenyegettek meg. Célponttá váltak - igaz kevésbé - a Tahrír téren is, ahol a Mubarak támogatói által körülzárt kormányellenes tüntetők egyre idegesebbek.

A Bizottság az Újságírók Védelméért nevű, New York-i székhelyű nemzetközi Szervezet közölte, hogy az utóbbi 24 óra leforgása alatt 24 újságírót vettek őrizetbe, 21-et támadtak meg, öt esetben pedig az újságírók felszerelését vitték el. Külföldi és egyiptomi újságírókat egyaránt értek atrocitások.

A biztonsági erők által legutóbb őrizetbe vett újságírók között voltak a The New York Times, a The Washington Post és az al-Dzsazíra munkatársai. A Fox News amerikai tévétársaság tudósítóját és operatőrét a Tahrír tér közelében verték össze. A BBC brit közszolgálati televízió felszerelését a kairói Hilton hotelből rabolták el, míg az Egyesült Államok által finanszírozott Alhurra televízió kairói irodáját be kellett zárni, mert fegyveresek betörtek és az ott dolgozó újságírók megölésével fenyegetőztek. Az AP amerikai hírügynökség egyik irodájából botokkal felszerelt randalírozók elvitték a műholdas felszerelést. 

Brian Hartman, az ABC News amerikai televízió tudósítója és csapata a kairói repülőtérről a városba tartott, amikor fegyveresek megállították, és azzal fenyegetőztek, hogy levágják a fejüket. Az amerikaiak csak annak köszönhetik életüket, hogy libanoni operatőrük odahívott egy helyi vént, akivel elsimította az ügyet.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője elítélte az újságírók "módszeres célba vételét", amelyet az amerikai külügyminisztérium a "megfélemlítést célzó összehangolt hadjáratnak" minősített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!