Külföld

2012.07.31. 06:40

Egyszer valakinek elege lesz

A németeknek nemcsak a görögökből lett elegük, de a saját tartományaikból is.

Halmágyi Miklós

Pontosabban a bajoroknak abból, hogy ők fizetik a számlát Berlintől kezdve Schleswig Holsteinig. Mindezt persze teszik pontosan ugyanolyan elvek alapján, mint az EU-ban, miszerint a gazdagok segítsék a szegényeket. A CSU többségű bajor kormány most úgy tűnik besokallt, tavaly például több mint három és félmilliárd euróval támogatta pénzügyi transzfer keretében a szegényebb tartományokat. (Mondjuk ez a szegénység eléggé relatív egy Észak-Rajna-Vesztfália esetében.)

Egyébként nem a bajorok voltak az elsők, akiknek elegük lett. Két évtizede azért jött létre a Lombard Liga Olaszországban, mert az északiak megelégelték, hogy eltartsák a szerintük lusta és élősködő délieket (ismerős?), nem is beszélve a maffiáról. A Lombard Liga még az elszakadást is fontolgatta egy időben.

S nálunk? Az elmúlt húsz évben számolatlanul ömlött a támogatás függetlenül az éppen hatalmon lévő kormány színétől Kelet- Magyarországra. Azon kívül viszont, hogy szinte minden tanyának autópálya leágazása van, nem nőtt a GDP, nem csökkent a munkanélküliség és az az életszínvonal-különbség sem. Ez az irdatlan mennyiségű pénz nulla hatékonysággal elfolyt valahová a semmibe, pusztán azért, hogy pártjaink szavazatokat vásároljanak rajta. Vasi politikusaink a fentieket magánbeszélgetések során készségesen elismerik, s próbálkoznak ugyan lobbizni bizonyos fejlesztési ügyekben, de hatékonyságuk leginkább kétséges. Mindaddig, amíg nem jön létre olyan politikai erő, amely a bajor, vagy lombard álláspontot fel nem vállalja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!