Külföld

2012.03.02. 13:41

Elfogatóparancsot adtak ki a szudáni védelmi miniszter ellen

A Dárfúrban elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt nemzetközi elfogatóparancsot rendeltek el a szudáni védelmi miniszter ellen - adta hírül honlapján a CNN amerikai hírtelevízió pénteken.

MTI

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) csütörtöki közlése szerint Abdel Rahim Mohamed Huszein számlájára 20 rendbeli emberiesség elleni és 21 rendbeli háborús bűncselekmény írható - írja a CNN hírpotál. Mint a testület hangsúlyozta, Huszeinnek 2003 és 2004 között belügyminiszterként lényeges szerepe volt a kormányhoz hű erők erőszakos fellépésében a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. Az ENSZ becslése szerint eddig mintegy 300 ezer ember vesztette életét a konfliktus során, és közel 3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására. Mint a bíróság tudatta, "nyomós okuk van azt gondolni", hogy Huszein büntetőjogi felelőssége megállapítható több bűncselekmény, közöttük gyilkosság, erőszak, kínzás, polgári lakosság elleni támadás, rablás elkövetésében.

A hágai testület korábban már más személyeket is megnevezett a dárfúri konfliktusban játszott szerepük miatt. Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnököt háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmény és népirtás miatt akarják felelősségre vonni, de a kartúmi vezetés több más tisztségviselőjét is háborús bűncselekményekkel vádolják. Szudán ugyanakkor nem ismeri el a bíróságot, ezért nem is adja át Hágának a körözött személyeket.

A szudáni tájékoztatási miniszter a Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentésére így reagált: a hágai testület nem az igazságot keresi, hanem "a politika eszközévé vált". "Szudán úgy véli, hogy az elfogatóparancs az amerikai Szudán-ellenes csoportok lobbitevékenységének eredménye" - hangsúlyozta. 
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!