Külföld

2010.03.28. 09:58

Elítélték a taxis-gyilkossággal vádolt a magyar "zsoldosokat"

Az életfogytig tartó kényszermunka mellett súlyos pénzbüntetést is kiróttak az egyebek mellett gyilkosság vádpontjában is elítélt három magyar "zsoldosra" - adta hírül az Afrique Libre szenegáli újság honlapja vasárnap.

MTI

   
A bűnösöknek - a szombat esti ítélet szerint - áldozatuk hozzátartozóinak kell kártérítést fizetniük több millió afrikai valutaközösségi frankban. (Az afrikai valutaközösségi frank, vagy CFA-frank korábban a francia frankhoz, ma az euróhoz kötött árfolyamú pénznem. A Szenegálban is fizetőeszközként használt 100 CFA-frank megközelítőleg 40 forintot ér.)


   
Az ítélet szerint a meggyilkolt taxisofőr két özvegyének egyenként 10-10 millió CFA-frank értékű összeget kell kifizetniük. Az áldozat volt feleségét, akivel négy közös gyermekük van, 20 millió CFA-frank illeti. Az áldozat 13 felnőtt gyermekének együttesen két és fél millió, fivérének és nővérének pedig egymillió jár. Az elrabolt terepjáróért majd 3 millió CFA-frank kártérítést kell kifizetniük.
   
A vádirat szerint a 29 éves G. Géza, a 32 éves N. Zoltán és a 34 éves F. Tamás 2006 áprilisában megfojtotta szenegáli taxisofőrjét, aki bérbe adta nekik a terepjáróját. A védelemnek 15 napja van a fellebbezésre. 
   

OLDALTÖRÉS: Kivételesen gyorsan született az ítélet

 

 

 

Kivételesen gyorsan született az ítélet

Szenegálban a kormány elismeri az állampolgári jogokat, de az amerikai külügyminisztérium március elején nyilvánosságra hozott, a tavalyi esztendőt összegző jelentéséből azonban kiderült: a nyugat-afrikai ország igazságszolgáltatási rendszerében számos probléma jelentkezik. Ezek közé tartozik, hogy a fogvatartottakkal embertelenül és megalázóan bánnak, a börtönök túlzsúfoltak, az előzetes letartóztatásban lévőknek néha túlságosan hosszú időt kell eltölteniük ügyük bírósági tárgyalása előtt.
   
Egy szenegáli emberi jogi szervezet megállapítása szerint az országban 37 börtön van, összsen 3 ezer rab fogva tartására, de a valóságban - egy tavaly nyári felmérés szerint - több mint 7 ezer fegyenc van elhelyezve e fegyintézetekben. Az ENSZ egyik szakértői csoportja szeptemberben bejutott Dakar központi gyűjtőfogházába, a Rebeuss-ba, ahol akkor 1592 ember raboskodott akkor, holott csak 800 fogolyra méretezték eredetileg. A szakértői csoport ugyancsak kifogásolta., hogy a foglyok letartóztatásuk után 48 órával sem kaphatnak jogi védelmet.
   
Mindezek a problémák a három magyar elítélttel kapcsolatban is felmerültek. Tettüket 2006 áprilisában követték el, és néhány nap múlva már el is fogták őket. Az azóta eltelt időszakban Yves Marliere, Magyarország dakari tiszteletbeli konzulja igyekszik segíteni ügyükben. A konzul az MTI-nek korábban nyilatkozva elmondta: számtalan levelet írt, rengeteget utazott a magyarok ügyében. Az idén január 21-én, amikor Kótay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára egy tanácskozásra Dakarba utazott, és fogadta őt a miniszterelnök, elkísérte, és közbenjárt a kormányfőnél, hogy minél előbb tűzzék ki a tárgyalást. Az igazságügy-minisztérium utasította a dakari esküdtszéket, hogy március 22-ére tűzzék ki a tárgyalást, de a tolmács, Moirdjie Touret szenegáli-mali állampolgár nem jelent meg. A tiszteletbeli konzul kérésére ezért a szenegáli igazságszolgáltatás történetében példátlan módon szombaton ült össze az esküdtszék, s még aznap meghozta ítéletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!