Külföld

2010.08.21. 07:03

Előrehozott parlamenti választások kezdődtek Ausztráliában

Előrehozott parlamenti választások kezdődtek szombaton Ausztráliában. A szavazóhelyiségek reggel nyolc órakor nyitottak meg, és mintegy 14 millió választópolgárt várnak az urnákhoz este tíz óráig. A szavazók megválasztják a 150 tagú új alsóházat és a 76 fős szenátus tagjainak a felét.

MTI

A választások idő előtti megtartását a kormányon lévő balközép Munkáspárt kezdeményezte. A párt élére június végén Julia Gillard került, és a politikus automatikusan a miniszterelnöki poszton is felváltotta Kevin Rudd pártvezért. Rudd azért volt kénytelen távozni, mert a párton belüli támogatottsága jelentősen visszaesett, miután a Munkáspárt népszerűsége április óta zuhanórepülésben volt.
   
A 48 éves Gillard Ausztrália első női miniszterelnöke, és azt szeretné elérni, hogy az előrehozott voksoláson az ausztrálok ismételten bizalmat szavazzanak a Munkáspártnak, amely így folytatni tudná gazdasági célkitűzéseinek a megvalósítását. "Bizalmat fogok kérni az ausztráloktól, hogy együtt haladhassunk előre" - hangoztatta a kormányfő, aki szerint az ellenzék nem a jövőbe, hanem visszafelé tekint. Az előrehaladás a költségvetési többlet és erős gazdaság megteremtését jelenti - mondta a miniszterelnök, aki pártja újraválasztását a munkahelyteremtés ígéretével kívánja elérni.
   
A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választások kimenetele azonban kétesélyes, a Munkáspárt és ellenfele, a Tony Abbott vezette konzervatív liberális-nemzeti koalíció fej-fej melletti küzdelme várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!