Külföld

2010.10.08. 12:56

Elraboltak egy magyar ENSZ-békefenntartót Szudánban

A Külügyminisztérium megerősítette, hogy elraboltak egy magyar ENSZ-békefenntartót csütörtök este Szudánban. A férfi a Fejér megyei Baracskán élő Papp István, nyugállományú alezredes. A szállásáról hurcolták el. Magyar terrorelhárítók indultak Szudánba.

Vas Népe

A tárca az ENSZ Titkárság békefenntartó részlegének tájékoztatása alapján pénteken közölte: október 7-én egy rablótámadásban a szudáni El-Faser városában elrabolták a világszervezet dárfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban.
   
A Magyar Köztársaság kairói nagykövetsége, továbbá a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon - tartalmazza a Külügyminisztérium közleménye.
   
A Fejér Megyei Hírlap információi szerint a gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest rabolták el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. Félelem nélkül készült az útra, több évtizedes külföldi békefenntartói tapasztalat magabiztosságával. Részletek itt!

Az ENSZ csütörtöki közlése szerint az emberrablás nem sokkal azután történt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsának küldöttsége Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével El-Faser városába érkezett. Négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol négy ENSZ-alkalmazott volt elszállásolva. Kettejüket összekötözték, míg a másik két békefenntartót egy autóba kényszerítették. Egyiküknek sikerült elmenekülni, a másikat, mint kiderült, a magyar békefenntartót magukkal vitték az emberrablók.

OLDALTÖRÉS: Magyar terrorelhárítók indultak Szudánba

Magyar terrorelhárítók indultak Szudánba

Magyar terrorelhárítók indultak Szudánba

Magyar terrorelhárítók indultak Szudánba

Szudánba utazott a magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa, hogy a helyi és a nemzetközi szervezetekkel együtt részt vegyen az elrabolt magyar állampolgár utáni kutatásban - közölte a miniszterelnök szóvivője pénteken délután az MTI-vel.

A Terrorelhárítási Központ vezetője az ilyenkor szükséges intézkedéseket és döntéseket azonnal meghozta, a külföldi társszervekkel a kapcsolatot felvette és megkezdte az együttműködést - írta közleményében Szijjártó Péter.
   
A Külügyminisztérium pénteken erősítette meg, hogy egy magyar ENSZ-békefenntartót raboltak el csütörtök este Szudánban.
   
A tárca az ENSZ Titkárság békefenntartó részlegének tájékoztatása alapján közölte: október 7-én egy rablótámadásban a szudáni El-Faser városában elrabolták a világszervezet dárfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban.
   
A Magyar Köztársaság kairói nagykövetsége, továbbá a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon - áll a Külügyminisztérium közleményében.
   
Az ENSZ egyik illetékese is megerősítette pénteken, hogy egy magyar polgári alkalmazottat hurcoltak magukkal szudáni emberrablók előző este Dárfúr tartomány történelmi fővárosában, El-Faserben.
   
(Az áldozat) magyar állampolgár - mondta a francia hírügynökség kérdésére Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek (MINUAD/UNAMID) kommunikációs főnöke. Az emberrablók által használt gépkocsit (az ENSZ autóját) pénteken megtalálták a városban - tette hozzá.
   
A géppisztollyal és pisztollyal felszerelkezett négy emberrabló napnyugta után hatolt be az ENSZ-alkalmazottak szállására. Öt ENSZ-alkalmazottat összevertek, majd három embert arra kényszerítettek, hogy velük menjenek. Ketten közülük a hátsó ülésen utaztak, nekik sikerült megszökniük, a csomagtérbe kényszerített magyar alkalmazottnak viszont nem - mondta Kemal Saiki, az UNAMID szóvivője.

OLDALTÖRÉS: Külföldön szolgálatot teljesítő magyarok elleni támadások, emberrablások - HÁTTÉR

Külföldön szolgálatot teljesítő magyarok elleni támadások, emberrablások - HÁTTÉR

Külföldön szolgálatot teljesítő magyarok elleni támadások, emberrablások - HÁTTÉR

Külföldön szolgálatot teljesítő magyarok elleni támadások, emberrablások - HÁTTÉR

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a külföldön szolgálatot teljesítő, elrabolt, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyarokról:

1994. szeptember 27. - A teheráni magyar kirendeltség vezetőjét, Nagy József főtanácsost és feleségét szeptember 27-ére virradó éjjel lakásán megtámadta hat afgán és egy iráni férfi. A diplomata súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, felesége a helyszínen életét vesztette. Nagy József 1995. március 2-án hosszú szenvedés után halt meg.
   
1996. november 23. - Repülőgép-eltérítés következtében életét vesztette Annus Antal kenyai magyar nagykövet. A diplomata szolgálati úton utazott Addisz-Abebából Kenyába, amikor a repülőgépet etióp légikalózok eltérítették, s a gép - üzemanyaga elfogytával - a comore-szigeteki partoknál a tengerbe zuhant.
   
1997. október 23. - Dunajszky Gábort és Oláh Istvánt, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat két munkatársát csecsen fegyveresek túszul ejtették a szeretetszolgálat grozniji irodájában. A szervezet két munkatársát kilenc hónapon át túszként tartották fogva, végül 1998. július 23-án a csecsen nemzetbiztonsági szolgálat és a már feloszlatott, de még működő terroristaellenes központ egységei szabadították ki őket a fogságból. Dagesztánon keresztül jutottak ki Csecsenföldről, majd július 25-én hajnalban titokban Budapestre szállították őket.
   
1999. március 25. - Szerbiában ismeretlen tettesek elrabolták a Net 5 holland televíziós társaság különtudósítóját, s a tudósítónővel együtt magyar operatőre is eltűnt.
   
2003. november 17. - Irakban egy amerikai ellenőrző pontnál életét vesztette Varga-Balázs Péter, aki a ToiFor Kft. alkalmazásában dolgozott az országban. A hírek arról szóltak, hogy amerikai katonák járműjében lőtték le a győri fiatalembert, mert öngyilkos merénylőnek vélték. (Varga-Balázs Péter a tényfeltáró bizottság megállapítása szerint nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem, és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz.)
   
2009. március 26. - Bagdad külvárosában az amerikai támaszponton fejbe lőtték Bogdán Tibor civil teherautó-vezetőt, akit Toifor cég alkalmazott. A hatóságok vádat emeltek a lövést leadó amerikai katona ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!