Külföld

2010.05.01. 15:37

Elsüllyedt olajfúró torony - elégetik az olajfoltot

Az amerikai parti őrség úgy döntött, hogy részben elégeti a Mexikói-öbölben úszó olajfoltot, amely azzal fenyeget, hogy napokon belül eléri Louisiana állam partjait. Az amerikai kormány nem engedélyez újabb tengeri olajfúrásokat, amíg nem zárul le a Mexikói-öbölben történt katasztrófával kapcsolatos vizsgálat - közölte David Axelrod elnöki főtanácsadó.

MTI

A víz színén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárják, majd meggyújtják. Arról nincs információ, hogy mekkora felületet lobbantanak lángra, és hogy a tüzek a partoktól milyen messze lesznek. A cél az, hogy minél kevesebb olajszennyeződés érhesse el a partot.
   
Az NPR közszolgálati rádió jelentése szerint több mint 5000 hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött a tengerbe azóta, hogy a British Petroleum (BP) brit olajcég Deepwater Horizon nevű kitermelő platformja felrobbant, kigyulladt, majd múlt csütörtökön elsüllyedt.
   
Az utóbbi napokban 49 tisztító és egyéb hajó dolgozott a térségben azon, hogy megszüntessék, "lefölözzék" a szennyeződést. Eközben a tengerfenéken, mintegy 1500 méteres mélységben robothajókkal igyekeznek elzárni az olajkút biztonsági szelepét. Ez a művelet egyelőre nem járt sikerrel.

A BP kedden közölte: csütörtökig újabb kút fúrásába kezd az olaj útjának elterelésére, az olajnyomás csökkentésére. A cég szóvivője elmondta, hogy ez a 100 millió dolláros művelet - amelyet egy közeli platformról végeznek el - akár három hónapot is igénybe vehet. Szakértők elmondták: ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni, az újabb kút fúrásáig akár 4,2 millió gallon (16 millió liter) nyersolaj ömölhet a Mexikó-öböl vizébe.
   
Szerdai jelentések szerint az észak felé sodródó olajfolt már 30 kilométerre megközelítette a louisianai partvonalat. A szennyeződés kiterjedéséről eltérő adatok láttak napvilágot, az NPR 128 kilométer hosszú és 64 kilométer széles foltot emleget.
   
Charlie Henry amerikai olajipari szakértő elmondta: az olaj elégetése sűrű fekete füsttel jár. Az olaj 95-98 százaléka széndioxiddá és vízzé válik, de nagy mennyiségű füst és korom keletkezik.
   
Louisiana, Alabama, Mississippi és  Florida szövetségi állam hatóságai közben igyekeznek felkészülni a legrosszabbra: több százezer liter nyersolaj szennyezheti be a partokat. Ha a BP mentőegységei és a szövetségi hatóságok nem tudják megakadályozni a folt terjedését, a szennyeződés már a hét végén elérheti a partokat.
   
Charlie Crist floridai kormányzó - miután helikopterről szemügyre vette az olajszennyeződést - közölte: ha rajta fog múlni, nem lesznek olajfúró kutak a szövetségi állam partjainál.
   
A kormányzót állítólag sokkolta az óriási olajszennyeződés. Ijesztőnek mondta az olajfolt kiterjedését, és kijelentette, hogy egy hasonló katasztrófa lenne a legrosszabb, ami Floridát érhetné.
   
Crist régen, akárcsak a környezetvédők, ellenezte a part menti olajkitermelést, de az utóbbi két évben enyhült az ellenállása. A mostani baleset után viszont közölte: nem lehet kérdéses, hogy a szövetségi állam törvényhozása nem engedélyezheti a tengeri fúrásokat. Korábban azt mondta, ez csak abban az esetben lenne lehetséges, ha a partvonaltól messzire, biztonságosan és tisztán folyhatna az olajkitermelés. Az olajfolt a bizonyíték arra, hogy ez nem lehetséges - szögezte le szerdán.
   
Barack Obama elnök március végén jelentette be a tengeri olaj- és gázfúrások területének kibővítéséről szóló új kormánytervet. Ezzel megváltoztatta azt a csaknem három évtizedes szövetségi politikát, amely tiltotta az Egyesült Államok partjainak nagy részén a fúrásokat. A terv megvalósítása esetén fúrótornyok létesülhetnének az ország atlanti partvidékének déli részén (Florida középvonalától északra), a Mexikói-öböl keleti felében, sőt, Alaszka partjainál is. Obama az ország hatalmas energiaigényével és a munkahelyteremtési szükséglettel indokolta döntését.

OLDALTÖRÉS: Washington nem engedélyez újabb tengeri olajfúrásokat

Az amerikai kormány nem engedélyez újabb tengeri olajfúrásokat, amíg nem zárul le a Mexikói-öbölben történt katasztrófával kapcsolatos vizsgálat - közölte David Axelrod elnöki főtanácsadó pénteken.

Az amerikai kormány nem engedélyez újabb tengeri olajfúrásokat, amíg nem zárul le a Mexikói-öbölben történt katasztrófával kapcsolatos vizsgálat - közölte David Axelrod elnöki főtanácsadó pénteken.

Az amerikai kormány nem engedélyez újabb tengeri olajfúrásokat, amíg nem zárul le a Mexikói-öbölben történt katasztrófával kapcsolatos vizsgálat - közölte David Axelrod elnöki főtanácsadó pénteken.

"Nem lesz engedély újabb fúrásokra, amíg nem derítjük ki, mi történt itt (...) és mit javasolnak máshol" - mondta Axelrod az ABC televízióban.
   
Miközben Louisiana állam partjai előtt fokozott erőfeszítések történnek a környezeti katasztrófa, a hatalmas olajszennyeződés partot érésének megakadályozására, Washingtonban fellángolt a vita az Obama-kormány energiapolitikájáról.
   
Barack Obama elnök néhány hete jelentette be: feloldja a partmenti gáz- és olajfúrásokra vonatkozó több évtizedes tilalmat. Indoklása szerint ezt az ország energiabiztonsága teszi szükségessé. Környezetvédők viszont azzal érveltek, hogy a tengeri olajkitermelés növelése nem csökkentené a külföldi olajtól való függőséget, és kedvezőtlen hatással lenne az élővilágra, a tengerpartokra.
   
Obama kezdeményezését kivételesen republikánus politikusok is támogatták, a mostani baleset óta viszont a kongresszus egyre több - főleg demokrata párti - képviselője hangoztatja, hogy nem létezik biztonságos tengeri olajkitermelés.
   
"Ez ébresztő kell legyen mindannyiunk számára" - mondta Bob Menendez demokrata szenátor New Jersey-ből, amelynek partjaitól 5 mérföldre olajkutak épülhetnének Obama javaslata szerint.
   
A Mexikói-öbölben történt baleset egy, a parttól 50 mérföldre levő olajplatformon következett be. A kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt egy olajfúró torony, amelyet a British Petroleum (BP) üzemeltetett.
   
Menendez, több politikustársával együtt a tengeri olajfúrások kibővítésére vonatkozó terv elvetését követeli. Ő és Frank Lautenberg, New Jersey másik szenátora úgy foglaltak állást közleményükben: a nagy olajcégek azt a veszélyes mítoszt terjesztették, hogy a partmenti fúrások teljesen biztonságosak, ez azonban - mint az ilyen balesetek figyelmeztetnek - messze áll az igazságtól.
   
Bill Nelson, Florida demokrata szenátora személyesen Obama elnöknek írt levelet, azt sürgetve, hogy meghatározatlan időre állítsák le újabb olajfúrási engedélyek kiadását. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy bármilyen kiegészítő vészrendszer meg tudta volna-e akadályozni a balesetet.
   
A környezetvédők teljes körű független vizsgálatot követelnek a "borzalmas olajszivárgás" okainak feltárására.
   
Carol Browner, Obama elnök energiaügyi és klímaváltozási tanácsadója elmondta: még nem tudni, hogy a baleset miképpen fogja befolyásolni a Fehér Ház energiapolitikáját, mindenesetre tanulni kell az esetből. David Hayes belügyminiszter-helyettes úgy foglalt állást: a tengeri olajfúrások alapvetően biztonságosak, a most történt baleset egyedinek tekinthető.
   
Az Egyesült Államok napi olajfogyasztásának 7 százalékát biztosítják tengeri olajkutak. Az ország feltáratlan olajkészletének hozzávetőlegesen 60 százaléka azonban a partmenti övezetekben van.

Hofer László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!