Külföld

2010.09.19. 08:46

Erős tájfun csapott le Tajvanra

Erős tájfun csapott le vasárnap Tajvanra, aminek következtében megbénult a közlekedés, valamint ezreket kellett kitelepíteni lakhelyükről.

MTI

A tajvani meteorológiai szolgálat jelentése szerint a Fanapi nevű hurrikán 144 kilométer/órás széllökésekkel érkezett, és óránként 20 kilométeres sebességgel halad nyugati irányba, Kína felé.
   
Tajvanon ez az idei év első nagyobb vihara, és a sziget déli részére máris 321 milliméter csapadékot zúdított. A 23 milliós lélekszámú szigeten általában az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy a tájfunokat kísérő özönvízszerű esőzések gyakran okoznak földcsuszamlásokat.
   
A hatóságok most is hatezer lakost telepítettek ki a földcsuszamlások által fenyegetett, távol eső és  kisebb településekről, felfüggesztették a belföldi légi és vasúti közlekedést, töröltek több nemzetközi légi járatot, valamint több országutat  lezártak. A kormány – a tavalyi, 700 ember halálát okozó, Morakot nevű tájfun pusztításából és következményeiből okulva - a katasztrófa-elhárító szolgálatok és a hadsereg több ezer tagját vezényelte ki az akciótervekben kijelölt helyekre, hogy igyekezzen minimalizálni az esetleges károkat.
A kelet-tajvani Hualien tartományban 90 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül. A televíziókban sugárzott felvételek tanúsága szerint földcsuszamlások torlaszoltak el több utat Tajvan középső részén, délen pedig jelentősen megemelkedett a folyók vízszintje.
   
A Fanapi várhatóan hétfő reggel éri el Kína keleti részét, Kuangtung (Guangdong) és Fucsien (Fujian) tartománynál, s az idei szezonban már a 11. tájfun lesz ebben az országban. A kínai hatóságok vörös riadót rendeltek el, Fucsienben a hatóságok máris kitelepítettek mintegy 150 ezer embert, és 55 ezer halászhajót utasítottak azonnali kikötésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!