Külföld

2010.09.19. 06:29

Érvénytelen a szlovákiai népszavazás a kisebb parlamentről

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a Szlovákiában többek között a kisebb parlamentről és a média-előfizetési díjak eltörléséről rendezett népszavazás - derült ki a vasárnapra virradóra Pozsonyban közzétett nem hivatalos eredményekből.

MTI

A szlovák statisztikai hivatal adatai a bejegyzett 4,3 millió szlovákiai választópolgárnak csak a 22,48 százaléka járult az urnák elé. A szombati népszavazás érvényességéhez a bejegyzett választópolgárok több mint felének le kellett volna adnia voksát.
   
A hivatalos végeredményt a SUSR várhatóan vasárnap délben hozza nyilvánosságra.
   
A referendum hat kérdésre várt választ a szlovákoktól: csökkenjen-e 150-ről 100 főre a parlament létszáma, korlátozzák-e a képviselők mentelmi jogát, megszűnjön-e a közszolgálati televízió és rádió üzemben tartási díja, a közintézmények csak bizonyos árhatáron belül szerezhessenek-e be gépjárműveket, legyen-e az európai és a nemzeti választásokon internetes szavazás, eltöröljék-e a közszolgálati dolgozók jogát arra, hogy válaszoljanak a médiában a velük foglalkozó írásokra.
   
Az ellenzéki pártok azt javasolták tagjaiknak és híveiknek, hogy ne menjenek el szavazni.
   
A referendum mellett még a júniusi választások előtt a mostani koalícióban részt vevő Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű párt tört lándzsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!