Külföld

2009.04.14. 18:59

Észak-Korea súlyosan fenyegetőzött egy újabb nukleáris létesítménnyel

Korea - Észak-Korea leállított minden együttműködést az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes megfigyelőivel, és az ország mielőbbi elhagyására szólította fel őket - közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

nincs nev

Phenjan bejelentette kedden, hogy kivonul a nukleáris programjának felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról, és újra működésbe hozza azt a nukleáris létesítményét, amely atomfegyverben alkalmazható plutóniumot képes termelni. Így reagált arra, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsa (BT) megrótta hétfőn Észak-Koreát, amiért nagy hatótávolságú rakétát indított másfél héttel ezelőtt.

A washingtoni Fehér Ház szerint "súlyos lépés a rossz irányban", hogy Észak-Korea azzal fenyegetett: kivonul a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételét célzó hatoldalú tárgyalásokról. Robert Gibbs elnöki szóvivő kedden kijelentette: Phenjannak fel kell hagynia a provokatív fenyegetésekkel és meg kell felelnie nemzetközi kötelezettségeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!