Külföld

2016.06.29. 08:24

EU-csúcs - A brit népszavazást követően Európa jövőjéről tárgyalnak az uniós állam- és kormányfők

Az Európai Unió (EU)jövőjének alakulásáról kezdett eszmecserét Brüsszelben szerdai ülésnapján huszonhét uniós tagország állam- és kormányfője; David Cameron brit miniszterelnök este hazautazott a csúcstalálkozóról, és a további megbeszéléseken már nem vesz részt.

Az informálisnak minősülő megbeszélésen a britek EU-ból való várható kilépésének következményeiről és az Egyesült Királyság kiválási folyamatáról egyeztetnek.

David Cameron brit kormányfő már a keddi munkavacsorán ismertette az uniós tagságról múlt héten hazájában rendezett népszavazás végeredményét és a brit helyzetet.

Brüsszelben tárgyal viszont szerdán Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Nem hivatalos ugyan az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, de találkozni fog Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, és megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is.

Elutazása előtt Sturgeon elmondta, annak érdekében tesz látogatást uniós intézmények vezetőinél, hogy megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén is.

A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette: a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt - a királysághoz tartozó - Skóciát is "eltávolítanák" az európai közösségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!