Külföld

2012.04.10. 10:25

Eurómilliárdos lakás: bankókkal dekorálta lakását egy ír művész

Turistalátványossággá alakította dublini lakását egy munkanélküli ír művész, aki 1,4 milliárdnyi euróbrikettel tapétázta ki falait, hogy ezzel keltsen vitát a közös európai uniós valutáról és hívja fel a figyelmet hazája gazdasági nehézségeire.

MTI/AFP

Frank Buckley az ír központi banktól kapta meg a briketteket, hogy beborítsa lakása falait, a padlót, de még az ajtókat, valamint a helyiségekben álló bútorokat is. A művész három hónap alatt készült el a projekttel, és április 5-én nyitotta meg ajtaját a látogatók előtt.

A különleges művészeti alkotással Buckleynak az a célja, hogy válaszra bírja az embereket a korábban a kelta tigrisként emlegetett Írországot sújtó gazdasági válsággal kapcsolatban.

 

 

A szigetország 2010 novemberében került a tönk szélére a bankszektor csődje miatt, majd írt alá 85 milliárd euró gyorssegélyről szóló megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az összegért cserébe az ír kormány megszorító intézkedéseket foganatosított, a lépések elsősorban a lakosságot sújtották, amely igen rosszul fogadta őket.

A lakás(múzeum) egy valamikori irodaházban áll, Buckley ugyanis megszenvedte az ingatlanpiac összeomlását: elvesztette önrész nélkül, hitelre vásárolt otthonát, így került az irodaházban kialakított lakások egyikébe. "Az egymilliárdos lakás" szép számmal vonzza az érdeklődőket. Az elnevezés "növeli a kíváncsiságukat" - állapította meg Frank Buckley. "Az emberek eljönnek, hogy vessenek egy pillantást, miután megnézték a többi turistalátványosságot" - fűzte hozzá.

"Örülök, hogy a kiállítás vitát kelt" - mondta, megjegyezve hogy iskolásokat is hoznak majd, hogy a diákok jobban értsék a pénz természetét és értékét.

Buckley nem kér pénzt a sajátos tárlatért, de eladásra kínálja néhány munkáját a kiállítás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!