Külföld

2009.12.16. 12:40

Fejbe lőttek egy nőt a bíróságon

Lövések dördültek el az alsó-ausztriai Hollabrunn bíróságán szerdán, egy ember meghalt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A lövöldözés 57 éves gyanúsítottját letartóztatták, és miután pszichiátriai problémákkal küzd, rendőri felügyelettel kórházba szállítottak - közölte az osztrák rádió és televízió (ORF) internetes honlapján.

A vöröskereszt tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy 42 éves nő, a bíróság alkalmazottja. Az áldozatot a fején érte a lövés.

A jelek szerint a férfi egy bírónőt keresett, de az alkalmazott feltartóztatta - közölte a rendőrség. A tettes szerint a bírónő őt igazságtalanul érintő döntést hozott válása ügyében, a férfi korábban többször is kifogásolta a határozatot.

Mint kiderült, a támadás napján akadálytalanul bejutott az épületbe, egészen a bírónő irodájáig. A bírónő éppen egy tárgyalást vezetett, és nem kizárt, hogy ez mentette meg az életét.

Az osztrák felsőbíróságokon már évekkel ezelőtt bevezették a fémdetektoros beléptetési rendszert, de az alacsonyabb fokú igazságszolgáltatási szerveknél, mint amilyen a hollabrunni kerületi bíróság is, csak alkalmanként rendelik el a látogatók biztonsági ellenőrzését. A lövöldözés napján nem volt ellenőrzés, és még portást sem volt szolgálatban az épületben.

Az osztrák hírügynökség körkérdése szerint az elmúlt évben több mint 92 ezer fegyvert és más veszélyes tárgyat koboztak el ausztriai bíróságok bejáratánál, ebből 299 volt lőfegyver.

Néhány órával a történtek után a helyszínre érkezett Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter, és kijelentette, hogy felülvizsgálják a bíróságok biztonsági előírásait.

 

kpk kdl

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!