Külföld

2010.12.05. 14:43

Feltételezett terroristákra csapott le a görög rendőrség (frissítve)

A görög rendőrség legalább tíz feltételezett városi gerillát vett őrizetbe, miután Athén közelében megtalálta egyik titkos fegyverraktárukat.

MTI

A rendőrség szóvivőjének közlése szerint a terrorelhárító egységek Athénban és környékén, valamint Szalonikiben tartottak razziákat. A házkutatások során három kalasnyikovot, három félautomata fegyvert, hét pisztolyt, gránátokat, 50 kilogramm, robbanószer előállítására alkalmas ammónium-nitrátot és 200 gramm trotilt (TNT) foglaltak le.
       
A rendőrség azt gyanítja, hogy feltehetően a Forradalmi Szekta vagy az Összeesküvő Tűzsejtek nevű csoportok tagjait sikerült elfogni. A két csoport számos támadást hajtott végre az utóbbi években, egyebek között a Forradalmi Szekta lelkén szárad egy rendőr és egy újságíró meggyilkolása.
       
Az őrizetbe vett személyek egyikét azzal gyanúsítják, hogy részt vett egy bankrablásban. Az eddigi ballisztikai vizsgálatok ugyanakkor azt állapították meg, hogy a lefoglalt fegyverek nem kapcsolhatók össze az utóbbi időben baloldali szélsőségesek által elkövetett támadásokkal - közölte Tanasszisz Kokkalakisz, a görög rendőrség szóvivője.
       
Görögországban évtizedekre nyúlik vissza a szélsőbaloldali erőszak, és több csoport jött létre vagy fokozta tevékenységét 2008 decembere után, amikor hetekig tartó zavargások törtek ki, mert egy rendőr lelőtt egy fiatal tüntetőt.
       
A Forradalmi Szekta 2009 februárjában jött létre, s létezéséről először egy athéni rendőrőrs elleni fegyveres támadással adott hírt. Hetekkel később két fegyveresük golyózáport zúdított egy athéni televízióra. Júniusban egy rendőrt lőttek le, majd idén júliusban egy újságíróval végeztek a csoport tagjai.
       
Az Összeesküvő Tűzsejtek kezdetben gyújtogatásos támadásokat követett el, és tavaly "váltottak át" a robbantásos merényletekre. Leginkább kis hatóerejű pokolgépeket használnak, amelyek nem tartalmaznak annyi robbanószert, hogy embert is képesek legyenek ölni. Célpontjaik európai politikusok és nagykövetségek szoktak lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!