Külföld

2011.08.24. 05:31

Földrengés az Egyesült Államokban

Washington/New York - Nem okozott nagyobb károkat az Egyesült Államok keleti partvidékét megrázó földrengés kedden. Néhány perccel a földrengés után már meg is jelentek az első aranyköpések a Twitter közösségi hálózaton.

MTI

A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés Virginia állam Mineral körzetében történt, rengéscentruma 6 kilométer mélyen volt, a földmozgást Rhode Islandben és New Yorkban is érzékelték - közölte az Egyesült Államok geológiai intézete, amely 5,9-ről lefelé módosította a földmozgás erejét.
   
Washingtonban és New Yorkban elővigyázatosságból számos irodaházat kiürítettek a földrengés után. Washingtonban bezárták és evakuálták a nemzeti műemlékeket és emlékhelyet, s kiürítették a Pentagont és a kongresszusnak otthont adó Capitoliumot is.
   
A fővárosban a legnagyobb kár a nemzeti katedrálisban keletkezett: a 30 emelet magasságú neogótikus épület központi tornyáról letört és a földre zuhant három sarokcsúcs, a negyedik pedig elhajlott. A Capitolium épületében kisebb károk keletkeztek, a Kupolaterem (Rotunda) és a Szoborcsarnok padlóján vakolat és gipsz darabkák hevertek.
   
New Yorkból sem károkat, sem áldozatokat nem jelentettek. Az egyetlen "kivétel" a szexuális erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója volt, akit mindössze negyedórás tárgyalás alatt mentettek fel minden vádpont alól. A földrengés miatt kiürítették a bíróságot is, így a francia Strauss-Kahn mégsem kapta vissza útlevelét, arra várnia kell szerdáig.
   
A földrengés után másfél órával a keleti part minden repülőterén helyreállt a rend. Az egyetlen problémát az okozta, hogy a földön várakozó, illetve késve leszálló repülőgépek utasai - miután egyszerre engedték be őket - hatalmas sorokba voltak kénytelen várakozni az útlevél-ellenőrzés és a vámvizsgálat miatt.
   
A Martha's Vineyard nevű üdülőhelyen pihenő Barack Obama elnököt tájékoztatták a földrengésről, s miután nem történt rendkívüli esemény, az elnök vissza is tért a golfpályára.
   
Néhány perccel a földrengés után már meg is jelentek az első aranyköpések a Twitter közösségi hálózaton. 
  
"Az S and P leminősítette a földrengést 2.0-ra'' - írta az egyik mókázó, utalva arra, hogy a nemzetközi hitelminősítő a közelmúltban megvonta a legjobb adósnak járó besorolást az Egyesült Államokból.
   
Mások a republikánus elnökaspiránsokon köszörülték a nyelvüket. "Rick Perry cáfolja, hogy földrengés történt", Michele Bachmann azt ígéri, hogy minden amerikai földrengés erejét 2,9-esre csökkenti. New Jersey kormányzója, Chris Christie - aki nagydarab ember - éppen most "ugrott be '' az elnökválasztási versenybe...
   
Nem kímélték Obamát sem. "Csak egy 5,9-es erejű földrengés volt Washingtonban. Obama azt akarta, hogy 3,4-es legyen, de a republikánusok 5,9-et akartak, így kompromisszumot kötött" - írta valaki.
   
Képek is érkeztek a washingtoni "pusztításról". Az egyik fotón egy kissé megbillent szemetes látható, a másikon pedig egy kis felborult műanyag szék hever a pázsiton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!