Külföld

2009.10.04. 08:09

Folytatódnak az izraeli-palesztin tárgyalások a fogolycseréről

Jeruzsálem - Folytatódnak a következő hetekben az Izrael és a Hamász közötti tárgyalások a fogolycseréről - közölte Mahmúd asz-Szahar, a palesztin szervezet egyik vezetője vasárnap az izraeli rádióban.

MTI

A német közvetítés mellett zajló újabb tárgyalásokon 125 palesztin fogoly esetleges szabadon bocsátásáról egyeztetnek majd a felek. Ezek a foglyok rajta vannak azon a listán, amelyen az a 450, Izraelben bebörtönzött palesztin szerepel, akinek a szabadulását a Hamász el akarja érni a fogolycsere-tárgyalásokon - mondta asz-Szahar, hozzátéve: bízik abban, hogy akár heteken belül megállapodás születhet.
   
Izraeli kormányzati tisztségviselők ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy kemény és hosszadalmas alkudozásra számítanak a fogolycsere ügyében.
   
A zsidó állam szerdán egy, pénteken pedig 19 palesztin női foglyot engedett szabadon, és cserébe kapott egy videofelvételt Gilád Salitról, a Hamász fogságában lévő izraeli katonáról. A most 23 éves, izraeli-francia kettős állampolgárságú katonát 2006. június 25-én hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet határán egy izraeli őrposztról.
   
Izrael és a Hamász egyiptomi és német közvetítéssel tárgyal egymással arról, hogy a radikális palesztin szervezet szabadon engedné Salitot több száz olyan palesztinért cserébe, akit izraeli börtönben tartanak fogva. Összesen több mint tízezer palesztin van izraeli börtönökben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!