Külföld

2012.03.12. 15:10

Francia és brit tudósé az ''Agy-díj''

Christine Petit, a párizsi Pasteur Intézet professzora és Karen Steel, a brit Wellcome Trust Sanger Institute professzora kapta az idén második alkalommal odaítélt, egymillió eurós összdíjazású Brain Prize-t ("Agy-díjat") a hallás és siketség genetikai okait feltáró úttörő jellegű kutatásaiért.

MTI

Tavaly három magyar idegtudós - Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter - munkásságát ismerték el a díjjal.

A kitüntetést odaítélő alapítvány, a Grete Lundbeck European Brain Research Foundation (http://www.thebrainprize.org/" target="_blank") közleménye szerint a két kutató a fül fejlődésének és működésének genetikai szabályozását és a halláskárosodás okait feltáró egyedülálló kutatásaiért érdemelte ki az elismerést.

Mint a közlemény kiemeli, genetikai okok miatt ezer újszülöttből egy siketen jön a világra. Körülbelül ugyanilyen arányban alakul ki gyermekeknél halláskárosodás a felnőttkor elérése előtt. Genetikai okokra vezethető vissza sok esetben a hallás időskori elvesztése is. A fejlett világban a lakosság tizedénél alakul ki valamilyen hallászavar, ami egyaránt komoly terhet ró az egyénre és a társadalomra.

Az alapítvány közlése szerint Karen Steel és Christine Petit a belső fül rendkívül érzékeny szőrsejtjei működésének molekuláris mechanizmusa megfejtésén dolgozik.

 

 

Colin Blakemore, az Oxfordi Egyetem professzora, a bírálóbizottság elnöke aláhúzta, hogy Steel és Petit munkássága az interdiszciplináris kutatások hasznát bizonyítja az idegtudományok területén, valamint demonstrálja, hogy milyen szerepet játszanak az alapkutatások klinikai problémák megoldásában.

A díjat május 9-én II. Margit dán királynő adja át Koppenhágában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!