Külföld

2009.10.27. 21:57

Franciaország megnyitotta a berlini fal leomlásával kapcsolatos diplomáciai archívumát

A német újraegyesítéssel és a berlini fal leomlásával kapcsolatos diplomáciai archívum teljes anyaga november 9-én kerül majd a nyilvánosság elé.

MTI

A nyilvánosságra került dokumentumok megerősítik, hogy Nagy-Britannia ellenségesen viseltetett a kelet-európai változások iránt, a francia diplomáciát pedig téves helyzetértékelés jellemezte.

A berlini fal leomlását követően és négy nappal azelőtt, hogy Helmut Kohl volt német kancellár bemutatta a német újraegyesítésről szóló tízpontos tervét, Francois Mitterrand akkori francia államfő 1989. november 24-én a Német Demokratikus Köztársaság utolsó vezetőjéhez, Egon Krenzhez intézett levelében az Európai Közösség és az NDK közötti kapcsolatok fejlesztésének perspektívájáról írt.

Franciaország egyelőre csak néhány dokumentumot mutatott be a sajtónak, a teljes archívum november 9-én, a berlini fal leomlásának 20. évfordulóján válik hozzáférhetővé. A közzétett feljegyezésekből is kiderül, hogy Párizs nem ismerte fel a német újraegyesítés lehetőségét. A francia külügyminisztériumnak egy 1989 októberében írt elemzésében az áll, hogy a "német kérdés (rendezése) jelenleg nem tűnik reálisnak".

A francia dokumentumok a Gorbacsov-alapítványnak a londoni The Timesban szeptemberben nyilvánosságra hozott feljegyzéseihez hasonlóan azt igazolják, hogy Margaret Thatcher egykori brit kormányfő tartott a német újraegyesítéstől.

Franciaország egykori londoni nagykövetének, Luc de La Barre de Nanteuilnek 1990. március 13-án írt jelentése szerint a brit miniszterelnök a következőket mondta német kollegájáról egy a francia nagykövetnél rendezett vacsorán: "Kohl mindenre képes. Más ember lett, nem lehet ráismerni, háziúrnak hiszi magát, és úgy is cselekszik" - olvasható a nagykövet levelében. 

"A problémát illetően az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia összehangolt akciója a követendő út: ez a viszony működött" - mondta a nagykövet szerint Thatcher.
 
A The Timesban közölt feljegyzések szerint a brit miniszterelnök 1989-ben, a berlini fal leomlása előtt két hónappal tett moszkvai látogatása során azt mondta Mihail Gorbacsovnak, hogy sem Nagy-Britanniának, sem Nyugat-Európának nem áll érdekében Németország újraegyesítése. Thatcher világossá tette: azt szeretné, ha a szovjet vezető minden tőle telhetőt elkövetne a német egyesülés megakadályozásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!