Külföld

2009.07.19. 21:07

Háború a neten: elfogott amerikai katonáról tettek közzé videót a tálibok

Washington - Elfogott amerikai katonáról készült videofelvételt helyeztek el szombaton a YouTube videomegosztó portálon az afganisztáni tálibok.

MTI

A katona június 30-án tűnt el a kelet-afganisztáni Paktika tartományban lévő támaszpontról. A tálibok július 2-án közölték, hogy három afgán katonával együtt elfogták. Amerikai katonai illetékesek megerősítették, hogy a felvételen valóban az eltűnt őrvezető látható. 
    
Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az elrabolt katona neve Bowe Bergdahl, 23 éves és az Idaho államban fekvő Ketchum településről származik. Eddig eltűntként tartották nyilván.
    
Az amerikai hadsereg a tálib propaganda eszközének minősítette a videofelvételt, amelynek nyilvánosságra hozatalát élesen elítélte. "Elítéljük ennek a videofelvételnek a felhasználását és a foglyok nyilvános megalázását. Ez a nemzetközi jogba ütköző cselekedet" - mondta Greg Julian ezredes szombaton Kabulban. Hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy a katona épségben térjen vissza. 
    
A 28 perces felvétel első pillanataiban egy ideges, majdhogy rettegő fiatalember látható, miközben azonosítja önmagát. A férfi egyebek között elmondta, hogy akkor esett fogságba, amikor járőrözés közben lemaradt a többiektől. A kopaszra nyírt, szakállas, a hagyományos afgán öltözéket viselő amerikai katona arról is beszélt, hogy jól bánnak vele a tálibok, akik "normális emberek, meggyőződésükért, vallásukért és országukért harcolnak".
    
Az egyik emberrabló angolul célzatos kérdéseket tett fel neki a külföldi katonai erők afganisztáni "inváziójának" okairól, hadműveleteik polgári áldozatairól, az afgán foglyokkal való rossz bánásmódról és az iszlám kigúnyolásáról. "Egy független országot és népet rohantunk le" - válaszolta a katona, aki felszólította az amerikai kormányt, hogy vonja ki csapatait Afganisztánból.
    
Azóta, hogy 2001 őszén megkezdődött az afganisztáni háború, még soha nem fordult elő, hogy a tálibok amerikai katonát fogtak el. Legutóbb Irakban 2007-ben három amerikai katonát ejtettek fogságba a lázadók, közülük egyet szinte azonnal, a másik kettőt pedig mintegy két hónap múlva ölték meg.


A tálib fogvatartói által az interneten 2009. június 18-án közzétett filmen egy  amerikai katona látható, aki június 30-án tűnt el Kelet-Afganisztánban. (MTI/AP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!