Külföld

2010.01.13. 20:53

Haiti földrengés: akár százezer áldozat is lehet (Videóval, frissítve)

Nagy erejű - az amerikai földtani intézet által 7-es fokozatúra becsült - földrengés rázta meg kedden Haitit, az áldozatok száma akár százezer is lehet.

MTI

A túlélők küzdenek, és nagyon várják a segítséget

Kisteherautóból mentőkocsi lesz, ajtóból hordágy - a nagy földrengés sújtotta Haiti lakói elkeseredett küzdelmet vívnak a túlélők, sérültek megmentéséért, miközben nagyon várják a külvilág gyors segítségét.

Csütörtökön kora reggel már kezdett érkezni a segítség, amikor leszállt az Air China légitársaság gépe, fedélzetén kínai kutató-mentőcsapattal, orvosokkal és segéllyel a főváros, Port-au-Prince repülőterén, és ötvennél több ember szállt ki belőle narancssárga kezeslábasban, keresőkutyák kíséretében.

Egy brit repülőgép kárfelmérő csapattal és 71 mentési szakértővel, valamint nagy mennyiségű felszereléssel a Haitival szomszédos Dominikai Köztársaságba érkezett, s onnan Haitira indul majd tovább. Még szerda éjjel elindult a szigetországba a Los Angeles-i megyei tűzoltóság egy 72 tagú keresőcsapata. Az Egyesült Államok és a többi ország általában élelemmel, vízzel, gyógyszerrel segíti a nyugati félteke legszegényebb országát, ahol a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) a becslései szerint mintegy 3 millió ember - a lakosság harmada - szorulhat rendkívüli segítségre.

Barack Obama amerikai elnök átfogó mentési és emberiességi erőfeszítésekre, egyebek közt katonai és civil mentőcsapatok küldésére tett ígéretet. A Carl Vinson repülőgép-hordozó hajó várhatóan még csütörtökön megérkezik a szigetország partjára, a Bataan partraszállító hajó pedig az amerikai haditengerészet közlése szerint azt a parancsot kapta, hogy a lehető leghamarabb induljon el egy 2 ezer fős tengerészgyalogos egységgel.

Port-au-Prince utcáin a túlélők sátrakat állítanak fel a megmentett javak, a romok alól kiguberált élelem halmai között. Rendőrkocsik viszik a sérülteket. Mintegy 3 ezer rendőr és nemzetközi békefenntartó takarítja el a szemetet, irányítja a forgalmat és őrzi a biztonságot a fővárosban - a rengés után azonnal megkezdődtek a fosztogatások. Az ENSZ 9 ezer fős békefenntartó ereje járőröket küldött a főváros utcáira, miközben biztosítja a repülőteret, a kikötőt és a főbb épületeket is.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet két állva maradt kórházban ápolja a sérülteket, és sátorkórházakat állított fel másutt az összedőltek pótlására. Kubai orvosok, akik már eddig is több százan dolgoztak az országban, tábori kórházakban kezelik a sebeket.
 
Az ENSZ tízmillió dollárt szabadított fel rendkívüli esetekre tartott pénzalapjából, jóllehet magát a világszervezetet is nagy emberi és anyagi károk érték: központja összedőlt, legkevesebb 16 munkatársa már bizonyítottan meghalt, s akár 150 is lehet az eltűntek száma. Köztük van Hedi Annabi, a misszió tunéziai vezetője és első helyettese, Luis Carlos da Costa is.Haiti földrengés - pusztító csapás, rengeteg lehet az áldozat, a külföld segítséget ajánl

OLDALTÖRÉS: Haiti földrengés - pusztító csapás, rengeteg lehet az áldozat, a külföld segítséget ajánl

 

 

 

A földrengésnek több ezer halálos áldozata lehet - közölte szerdán a karibi szigetország elnöke. A haiti miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma meghaladhatja a százezer főt.  René Préval államfő azt mondta, a földmozgás "elképzelhetetlen" mértékű kárt okozott, köröskörül holttestek hevernek, a parlament beomlott épületéből hallani lehet a romok alatt rekedt emberek segélykiáltásait, a kórházak zsúfolásig vannak sérültekkel. "Katasztrófa, ami történt" - mondta.
 
A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésben - számos egyéb épülettel, köztük több iskolával és a főváros legnagyobb börtönével együtt - összedőlt az ENSZ helyi képviseletének ötemeletes székháza, és az elnöki palota is romokban hever. Nemcsak a szegény tömegek viskói váltak a földdel egyenlővé, a tehetősebb rétegek lakta városrészekben is nagy volt a pusztítás.

Szemtanúk szerint zűrzavaros a helyzet, a közszolgáltatások szünetelnek, az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten próbálták kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat, és eltűnt hozzátartozóik után kutattak kedden az est beállta után is.
 
Az amerikai földtani intézet szerint utoljára 230 éve volt ilyen súlyos földrengés a mai Haiti területén. A földmozgás epicentruma 16 kilométerre délnyugatra volt a fővárostól, Port-au-Prince-től, amelynek térségét a helyi idő szerint kedd délutáni rengés után az éjjel több nagy erejű - köztük a Richter-skálán mért 5,9-es fokozatú - utórengés reszkettette meg.
 
Megszakadt a telefonösszeköttetés, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a világszervezet missziójának összedőlt épületében legalább százan voltak, amikor a földrengés bekövetkezett. Sorsuk egyelőre ismeretlen; eltűntnek nyilvánították őket, köztük Hedi Annabi tunéziai diplomatát, a képviselet vezetőjét is. Biztosan a földrengés halálos áldozatai között van viszont Port-au-Prince érseke és legalább 15 - brazil, kínai, illetve jordániai - békefenntartó. Az Amerikai Államok Szervezetéhez akkreditált haiti nagykövet azt mondta Washingtonban, hogy több tízezerre rúghat a halottak és a sérültek együttes száma.

A Vöröskereszt becslése szerint Haiti 9 milliós népességének egyharmada sürgős segélyre szorul a természeti katasztrófa nyomán. Az egyébként is koldusszegény ország külföldi segítséget kért. A nemzetközi közösség gyorsan megmozdult;  már szerdán - főként Európában és Amerikában - több tucatnyi légi szállítmányt és sok millió dollárt ajánlottak fel. A lehetőségeket korlátozza, hogy nehéz eljuttatni a helyszínre a mentőket és segélyeket.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a segélyakcióban; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését. A világ többi országa is sorra teszi a felajánlásokat.

Az Európai Unió első lépésként 3 millió eurós segélyt szabadított fel. A soros elnökséget adó Spanyolország három, egyenként ötven tonna egységcsomaggal megrakott repülőgépet indít, és felajánlotta panamai logisztikai létesítményeit az EU számára. XVI. Benedek pápa szolidaritásra hívta fel a híveket.

Külön-külön felajánlásokat tett már az európai országok közül Hollandia, Nagy-Britannia, Belgium, Olaszország, Németország, Franciaország és Luxemburg is, egyenként esetenként több millió euró értékben. Több ország tábori kórházat is küld. Kanada akár ötmillió kanadai dollárig terjedő segélyt ajánlott föl, Kuba pedig orvosokat és gyógyszereket küld. Brazília 10 millió dollárt, élelmet, ivóvizet, gyógyszert és a szállításra nyolc repülőgépet vet be. Mexikóból orvosok, mentőkutyák, kárfelmérők mennek. Kolumbiából egy katonai repülőgépet indítanak mentőkkel, gyógyszerrel és élelmiszerrel. Venezuela orvosokat, tűzoltókat, mentőket küld. A szomszédos Dominikából mentők és keresőkutyák mentek a helyszínre.

Már szerdán három amerikai mentőcsapat érkezik a térségbe. A magyar Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa is útra kelt Budapestről, hogy amerikai és ausztrál mentőkkel közösen bekapcsolódjon a mentésbe. A Külügyminisztérium információi szerint egyébként nincs magyar érintettje a földrengésnek.

ENSZ-illetékesek szerint a haiti főváros repülőtere is megsínylette a természeti katasztrófát, de képes fogadni a gépeket. Az utak rossz állapota miatt ugyanakkor nehézségekbe fog ütközni, hogy a segélyt a repülőtérről eljuttassák a városba.

A Sky News beszámolója

 

OLDALTÖRÉS: Obama rendületlen támogatást ígér

Obama támogatást ígért

Az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Haitit Barack Obama elnök helyi idő szerint szerda reggel Washingtonban. Obama közölte: országa segít a "kegyetlen és felfoghatatlan" tragédia, a feltehetően több ezer halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa következményeinek felszámolásában, a helyreállításban.
 
Kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a szegény országnak nyújtandó segélyakcióban. A katasztrófa utáni első órák és napok rendkívül fontosak az emberéletek megmentésében, a romok alá szorult életben maradt áldozatok felkutatásában, a nagyobb tragédia elkerülésében - hangsúlyozta.
 
Az elnök gyors, összehangolt kormányzati lépéseket rendelt el; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését, útban vannak a humanitárius segélyküldemények, az amerikai kereső csapatok szerdán és csütörtökön érkeznek Haitira.
 
Joe Biden alelnökkel az oldalán közölte: kormánya igyekszik minél előbb információkat szerezni a fővárosban, Port-au-Prince-ben élő amerikai diplomaták és családtagjaik, valamint a szigetországban élő más amerikai állampolgárok sorsáról. (Feltételezések szerint 40-45 ezer amerikai él Haitin.)
 
Obama már a tragédia bekövetkezte után gyors közleményben tudatta: Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, "gondolatokban és fohászokban" velük van. Washingtoni kongresszusi vezetők szerdán szintén az Egyesült Államok segítségéről biztosították Haiti népét.

A washingtoni külügyminisztérium szerdán figyelmeztetett: nagyon veszélyes a térségbe utazni.

Az amerikai hadsereg úgynevezett déli parancsnoksága bejelentette: hadihajókat irányítanak a térségbe, ezenkívül a légierő szakértői is Haitira utaznak, hogy segítsenek a Port au Prince-i repülőtér működtetésében. Az első gyorsreagálású amerikai katasztrófavédelmi csoport a Costa Rica-i San Joséból már szerdán kora délután megérkezik Haitira, majd alig két órával később egy mentőcsoport is a szigetországba érkezik az amerikai főváros, Washington D.C, körzetéből. A légierő Floridában állomásozó egyes számú különleges műveleti ezredének több gépe helyi idő szerint szerdán délután landol Haitin.

A USS Carl Vinson repülőgép-hordozó is elindult a szigetország irányába, várhatóan csütörtökön ér Haiti partjaihoz. A haditengerészet több egyéb hajót is a térségbe irányít; állítólag szó van arról, hogy a USNS Comfort kórházhajót is odavezénylik Baltimore-ból, bár annak felszerelése és odautaztatása több napot vesz igénybe.

Obama támogatást ígért

Az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Haitit Barack Obama elnök helyi idő szerint szerda reggel Washingtonban. Obama közölte: országa segít a "kegyetlen és felfoghatatlan" tragédia, a feltehetően több ezer halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa következményeinek felszámolásában, a helyreállításban.
 
Kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a szegény országnak nyújtandó segélyakcióban. A katasztrófa utáni első órák és napok rendkívül fontosak az emberéletek megmentésében, a romok alá szorult életben maradt áldozatok felkutatásában, a nagyobb tragédia elkerülésében - hangsúlyozta.
 
Az elnök gyors, összehangolt kormányzati lépéseket rendelt el; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését, útban vannak a humanitárius segélyküldemények, az amerikai kereső csapatok szerdán és csütörtökön érkeznek Haitira.
 
Joe Biden alelnökkel az oldalán közölte: kormánya igyekszik minél előbb információkat szerezni a fővárosban, Port-au-Prince-ben élő amerikai diplomaták és családtagjaik, valamint a szigetországban élő más amerikai állampolgárok sorsáról. (Feltételezések szerint 40-45 ezer amerikai él Haitin.)
 
Obama már a tragédia bekövetkezte után gyors közleményben tudatta: Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, "gondolatokban és fohászokban" velük van. Washingtoni kongresszusi vezetők szerdán szintén az Egyesült Államok segítségéről biztosították Haiti népét.

A washingtoni külügyminisztérium szerdán figyelmeztetett: nagyon veszélyes a térségbe utazni.

Az amerikai hadsereg úgynevezett déli parancsnoksága bejelentette: hadihajókat irányítanak a térségbe, ezenkívül a légierő szakértői is Haitira utaznak, hogy segítsenek a Port au Prince-i repülőtér működtetésében. Az első gyorsreagálású amerikai katasztrófavédelmi csoport a Costa Rica-i San Joséból már szerdán kora délután megérkezik Haitira, majd alig két órával később egy mentőcsoport is a szigetországba érkezik az amerikai főváros, Washington D.C, körzetéből. A légierő Floridában állomásozó egyes számú különleges műveleti ezredének több gépe helyi idő szerint szerdán délután landol Haitin.

A USS Carl Vinson repülőgép-hordozó is elindult a szigetország irányába, várhatóan csütörtökön ér Haiti partjaihoz. A haditengerészet több egyéb hajót is a térségbe irányít; állítólag szó van arról, hogy a USNS Comfort kórházhajót is odavezénylik Baltimore-ból, bár annak felszerelése és odautaztatása több napot vesz igénybe.

Obama támogatást ígért

Az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Haitit Barack Obama elnök helyi idő szerint szerda reggel Washingtonban. Obama közölte: országa segít a "kegyetlen és felfoghatatlan" tragédia, a feltehetően több ezer halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa következményeinek felszámolásában, a helyreállításban.
 
Kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a szegény országnak nyújtandó segélyakcióban. A katasztrófa utáni első órák és napok rendkívül fontosak az emberéletek megmentésében, a romok alá szorult életben maradt áldozatok felkutatásában, a nagyobb tragédia elkerülésében - hangsúlyozta.
 
Az elnök gyors, összehangolt kormányzati lépéseket rendelt el; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését, útban vannak a humanitárius segélyküldemények, az amerikai kereső csapatok szerdán és csütörtökön érkeznek Haitira.
 
Joe Biden alelnökkel az oldalán közölte: kormánya igyekszik minél előbb információkat szerezni a fővárosban, Port-au-Prince-ben élő amerikai diplomaták és családtagjaik, valamint a szigetországban élő más amerikai állampolgárok sorsáról. (Feltételezések szerint 40-45 ezer amerikai él Haitin.)
 
Obama már a tragédia bekövetkezte után gyors közleményben tudatta: Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, "gondolatokban és fohászokban" velük van. Washingtoni kongresszusi vezetők szerdán szintén az Egyesült Államok segítségéről biztosították Haiti népét.

A washingtoni külügyminisztérium szerdán figyelmeztetett: nagyon veszélyes a térségbe utazni.

Az amerikai hadsereg úgynevezett déli parancsnoksága bejelentette: hadihajókat irányítanak a térségbe, ezenkívül a légierő szakértői is Haitira utaznak, hogy segítsenek a Port au Prince-i repülőtér működtetésében. Az első gyorsreagálású amerikai katasztrófavédelmi csoport a Costa Rica-i San Joséból már szerdán kora délután megérkezik Haitira, majd alig két órával később egy mentőcsoport is a szigetországba érkezik az amerikai főváros, Washington D.C, körzetéből. A légierő Floridában állomásozó egyes számú különleges műveleti ezredének több gépe helyi idő szerint szerdán délután landol Haitin.

A USS Carl Vinson repülőgép-hordozó is elindult a szigetország irányába, várhatóan csütörtökön ér Haiti partjaihoz. A haditengerészet több egyéb hajót is a térségbe irányít; állítólag szó van arról, hogy a USNS Comfort kórházhajót is odavezénylik Baltimore-ból, bár annak felszerelése és odautaztatása több napot vesz igénybe.

OLDALTÖRÉS: Holtestek az utcákon

Holtestek az utcákon

Holttestek borítják Haiti fővárosának utcáit: kevesebb mint huszonnégy órával a földrengése után Port-au-Prince lakosai hamis remények és teljes kétségbeesés között hánykolódva halottaikat számlálják.

"Úgy tűnt, hogy összeomlik a hegy. Az emberek pánikba estek" - mondja Emmet Murphy, aki egy amerikai nem kormányzati szervezet haiti misszióját vezeti, és a földrengés időpontjában éppen úton volt a fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Jacmel városba. "Szerencsés vagyok, hogy életben maradtam... sokakkal ellentétben, akik életüket vesztették" - tette hozzá.
 
Nehéz megbecsülni a halottak számát. René Preval államfő a The Miami Herald című újságnak szerdán reggel ezrekről beszélt, miniszterelnöke, Jean-Max Bellerive viszont már százezreket emlegetett a CNN hírtelevíziónak. Összeomlott az elnöki hivatalnak otthont adó palota, kórházak, közintézmények, házak százai váltak a föld felszínével egyenlővé. 
 
A kétmilliós Port-au-Prince utcái egy hatalmas tátongó sebre emlékeztetnek, mindenhol holttestek hevernek. Számtalan sérült, köztük súlyos sérültek, végtagjaikat elvesztett emberek vánszorognak az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet ideiglenes ellátó helyeire.

Egyes iskolákban minden diákot megölt a természeti a csapás, és ha nem a gyerekek, akkor szüleik vesztették életüket. "A korábbiaknál biztosan nagyobb lesz az árvák száma, noha már így is sokan vannak" - sajnálkozott Dixie Bickel, egy fővárosi árvaház igazgatónője. 

A külföldön élő haitiak nagyon aggódnak. Miamiban a Kis Haitinek nevezett városrész katolikus templománál zokogók hada várja a híreket az otthon maradt hozzátartozói felől. "Remélem, hogy anyám megmenekült. A földrengés által leginkább sújtott negyedben, a Carrefourban él. Minden romba dőlt. El sem tudom hinni" - mondta Roudeline Jason, aki attól tart, hogy az egész családja odaveszett. Mivel a telefonösszeköttetés megszakadt, bizonytalanságban és aggodalomban tölti minden percét. 
 
Barátnője, Nathalie Dorzelma jóval nyugodtabb és szerencsésebb, ő már tudja, hogy testvérei és édesanyja életben maradtak. A szülői ház összedőlt, de mindenki ép és egészséges, s most egy templomban várnak segítségre.

Holtestek az utcákon

Holttestek borítják Haiti fővárosának utcáit: kevesebb mint huszonnégy órával a földrengése után Port-au-Prince lakosai hamis remények és teljes kétségbeesés között hánykolódva halottaikat számlálják.

"Úgy tűnt, hogy összeomlik a hegy. Az emberek pánikba estek" - mondja Emmet Murphy, aki egy amerikai nem kormányzati szervezet haiti misszióját vezeti, és a földrengés időpontjában éppen úton volt a fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Jacmel városba. "Szerencsés vagyok, hogy életben maradtam... sokakkal ellentétben, akik életüket vesztették" - tette hozzá.
 
Nehéz megbecsülni a halottak számát. René Preval államfő a The Miami Herald című újságnak szerdán reggel ezrekről beszélt, miniszterelnöke, Jean-Max Bellerive viszont már százezreket emlegetett a CNN hírtelevíziónak. Összeomlott az elnöki hivatalnak otthont adó palota, kórházak, közintézmények, házak százai váltak a föld felszínével egyenlővé. 
 
A kétmilliós Port-au-Prince utcái egy hatalmas tátongó sebre emlékeztetnek, mindenhol holttestek hevernek. Számtalan sérült, köztük súlyos sérültek, végtagjaikat elvesztett emberek vánszorognak az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet ideiglenes ellátó helyeire.

Egyes iskolákban minden diákot megölt a természeti a csapás, és ha nem a gyerekek, akkor szüleik vesztették életüket. "A korábbiaknál biztosan nagyobb lesz az árvák száma, noha már így is sokan vannak" - sajnálkozott Dixie Bickel, egy fővárosi árvaház igazgatónője. 

A külföldön élő haitiak nagyon aggódnak. Miamiban a Kis Haitinek nevezett városrész katolikus templománál zokogók hada várja a híreket az otthon maradt hozzátartozói felől. "Remélem, hogy anyám megmenekült. A földrengés által leginkább sújtott negyedben, a Carrefourban él. Minden romba dőlt. El sem tudom hinni" - mondta Roudeline Jason, aki attól tart, hogy az egész családja odaveszett. Mivel a telefonösszeköttetés megszakadt, bizonytalanságban és aggodalomban tölti minden percét. 
 
Barátnője, Nathalie Dorzelma jóval nyugodtabb és szerencsésebb, ő már tudja, hogy testvérei és édesanyja életben maradtak. A szülői ház összedőlt, de mindenki ép és egészséges, s most egy templomban várnak segítségre.

Holtestek az utcákon

Holttestek borítják Haiti fővárosának utcáit: kevesebb mint huszonnégy órával a földrengése után Port-au-Prince lakosai hamis remények és teljes kétségbeesés között hánykolódva halottaikat számlálják.

"Úgy tűnt, hogy összeomlik a hegy. Az emberek pánikba estek" - mondja Emmet Murphy, aki egy amerikai nem kormányzati szervezet haiti misszióját vezeti, és a földrengés időpontjában éppen úton volt a fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Jacmel városba. "Szerencsés vagyok, hogy életben maradtam... sokakkal ellentétben, akik életüket vesztették" - tette hozzá.
 
Nehéz megbecsülni a halottak számát. René Preval államfő a The Miami Herald című újságnak szerdán reggel ezrekről beszélt, miniszterelnöke, Jean-Max Bellerive viszont már százezreket emlegetett a CNN hírtelevíziónak. Összeomlott az elnöki hivatalnak otthont adó palota, kórházak, közintézmények, házak százai váltak a föld felszínével egyenlővé. 
 
A kétmilliós Port-au-Prince utcái egy hatalmas tátongó sebre emlékeztetnek, mindenhol holttestek hevernek. Számtalan sérült, köztük súlyos sérültek, végtagjaikat elvesztett emberek vánszorognak az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet ideiglenes ellátó helyeire.

Egyes iskolákban minden diákot megölt a természeti a csapás, és ha nem a gyerekek, akkor szüleik vesztették életüket. "A korábbiaknál biztosan nagyobb lesz az árvák száma, noha már így is sokan vannak" - sajnálkozott Dixie Bickel, egy fővárosi árvaház igazgatónője. 

A külföldön élő haitiak nagyon aggódnak. Miamiban a Kis Haitinek nevezett városrész katolikus templománál zokogók hada várja a híreket az otthon maradt hozzátartozói felől. "Remélem, hogy anyám megmenekült. A földrengés által leginkább sújtott negyedben, a Carrefourban él. Minden romba dőlt. El sem tudom hinni" - mondta Roudeline Jason, aki attól tart, hogy az egész családja odaveszett. Mivel a telefonösszeköttetés megszakadt, bizonytalanságban és aggodalomban tölti minden percét. 
 
Barátnője, Nathalie Dorzelma jóval nyugodtabb és szerencsésebb, ő már tudja, hogy testvérei és édesanyja életben maradtak. A szülői ház összedőlt, de mindenki ép és egészséges, s most egy templomban várnak segítségre.

OLDALTÖRÉS: Minden technika ellenére az földrengés-előrejelzés lehetetlen


Minden technika ellenére az földrengés-előrejelzés lehetetlen


Minden technika ellenére az földrengés-előrejelzés lehetetlen


Minden technika ellenére az földrengés-előrejelzés lehetetlen

Minden rendelkezésre álló technika ellenére a földrengés-előrejelzés lehetetlen - nyilatkozta szerdán egy német szakértő az elmúlt két évszázad legsúlyosabb karib-tengeri földmozgásának számító haiti földrengés kapcsán. A potsdami szövetségi földtani intézet szakértője egy televíziós interjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy minden korábbi kutatás, illetve tapasztalat és minden meglévő technika ellenére lehetetlen a földrengések megbízható előrejelzése, illetve az emberek időben történő figyelmeztetése. Birger Lühr szerint ehhez számos részlet hiányzik.
 
A szakértő szerint csakis "valószínűségeket" lehet előre jósolni. "Így például a tudósok egyetértenek abban, hogy 2025-ig egy nagy erejű földrengés történik Isztambulban" - tette hozzá. Ez utóbbi valószínűségét 60 százalékosnak nevezte.  Mint elmondta, az említett valószínűségek mérések, tapasztalati értékek és számítások kombinációján alapulnak. Emlékeztetett arra, hogy Haitin az utolsó nagy földrengés 1751-ben volt. Szakértők tudják, hogy a karibi medence ebben a térségben évente 8 millimétert mozog keleti irányba. Ez 260 év alatt kereken 2 méter. Az ilyen mérésekből bizonyos következtetések vonhatók le - jelentette ki, utalt ugyanakkor arra: "Nem tudjuk például, hogy az említett kéregmozgásból fakadó feszültség hirtelen egy nagy vagy több kisebb földrengésben tör-e ki".

A potsdami intézet szakértője szerint éppen ezért létfontosságú a megelőzés. Mivel a földmozgást sem pontosan előre jelezni, ebből fakadóan megakadályozni sem lehet, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Mindez a többi között magában foglalja az emberek előzetes tájékoztatását arról, hogy mihez kell kezdeni egy földrengés esetén - tette hozzá.

OLDALTÖRÉS: Haiti földrengés - inkább egy szerencsétlen örökség, mintsem átok

Haiti földrengés - inkább egy szerencsétlen örökség, mintsem átok

Haitit mintha átok sújtaná: pedig a földrengés korántsem valamiféle átok, hanem sokkal inkább a kedvezőtlen földrajzi fekvés, valamint a több mint húsz éve dúló, s a gazdaságot térdre kényszerítő belpolitikai válságokból fakadó nyomor miatt okozott ilyen hatalmas mértékű pusztítást az országban - vélik szakértők.

Haiti földrengés - inkább egy szerencsétlen örökség, mintsem átok

Haitit mintha átok sújtaná: pedig a földrengés korántsem valamiféle átok, hanem sokkal inkább a kedvezőtlen földrajzi fekvés, valamint a több mint húsz éve dúló, s a gazdaságot térdre kényszerítő belpolitikai válságokból fakadó nyomor miatt okozott ilyen hatalmas mértékű pusztítást az országban - vélik szakértők.

Haiti földrengés - inkább egy szerencsétlen örökség, mintsem átok

Haitit mintha átok sújtaná: pedig a földrengés korántsem valamiféle átok, hanem sokkal inkább a kedvezőtlen földrajzi fekvés, valamint a több mint húsz éve dúló, s a gazdaságot térdre kényszerítő belpolitikai válságokból fakadó nyomor miatt okozott ilyen hatalmas mértékű pusztítást az országban - vélik szakértők.

Az amerikai kontinens legszegényebb állama mindössze kétórás repülőútra fekszik Miamitól, a meleg vizű és homokos strandjairól méltán híres Karib-tengerben. A Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó Haiti azonban egy törésvonalon fekszik, így rendszeresek a földrengések az országban. 

Egy névtelenül nyilatkozó francia szakértő, magas rangú diplomata szerint Haiti bajainak gyökere - a természeti csapásokat nem számítva - a történelemben gyökerezik, szó sincs arról, hogy "elátkozott sziget" lenne. A Duvalier család 30 évig tartó diktatúrája után, 1986-ban véres államcsínyek által szabdalt politikai válságok sorozata indult el Haitin. A korrupció átjárja az intézményeket, az egymást követő politikai rendszereket nemzetközi szankciók sújtották.

A mély szegénységbe süllyedt országban a népesség gyors növekedésének köszönhetően közel tízmillióan élnek, akiknek első számú gondja a napi betevő falat előteremtése. A hegyes-völgyes országban letarolták az erdőket és bozótosokat, hogy a főzéshez szükséges faszenet előállítsák.

A mértéktelen erdőirtás még sebezhetőbbé tette az országot, amelyet az Atlanti-óceánon június és november között keletkező hurrikánok és forgószelek nagyon gyakran érintenek. Ha esik az eső, semmi nem állítja meg a vizet, így rengeteg az áradás Haitin. 

A főváros, Port-au-Prince a legékesebb példája annak, hogy Haiti képtelennek bizonyult alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz. Az évek múlásával egyre nagyobbá váltak a nyomornegyedek, amelyeket kövekből, kavicsokból vagy egyszerűen csak hullámpalákból felhúzott viskók alkotnak. A szó szerint a domboldalakhoz tapasztott kunyhók kártyavárként omlanak össze még akkor is, ha csak egy kicsit hevesebb az eső. Egy nagyobb földrengés iszonyú pusztítást végezhet. 
 
A XX. század eleje óta mintegy száz trópusi vihar, forgószél, áradás vagy földcsuszamlás sújtotta az országot. 2008-ban a hurrikánszezon végeztével az ország bruttó hazai termékének 15 százalékára rúgtak az újjáépítés költségei, amelynek csak elenyésző hányadát fedezték a nemzetközi támogatások.

Haiti jelenleg is nemzetközi - pénzügyi, politikai és diplomáciai - segítséggel vegetál. A mérhetetlen szegénység és az erős állam hiánya kedvez a kábítószer-csempészésnek, így az ország az egyik tranzitállomása az Egyesült Államokba irányuló latin-amerikai kokainnak.

Rendszeresek a ciklonok, pusztító árvizek és földcsuszamlások Haitin, az amerikai kontinens legszegényebb országában, amelynek fővárosát, Port-au-Prince-t most hatalmas erejű földrengés sújtotta.Az  utóbbi 15 év legsúlyosabb természeti katasztrófái Haitin:
 
2008 augusztusában, szeptemberében trópusi viharok következtében meghalt 800 ember, háromszázan eltűntek, főképpen a sziget északi részén fekvő Gonaives településnél.

2005 augusztusában a Kubát és az Egyesült Államokat is érintő Dennis hurrikán nagy pusztítást végzett Haiti délnyugati részén. Az árvizekben negyvenen meghaltak, ültetvények mentek tönkre nagy területen.
 
2004 szeptemberében a Jeanne ciklont kísérő heves esőzések következtében keletkező árvizek az ország északnyugati részén több mint 1800 ember halálát okozták, 850-en eltűntek,  az árvízkárosultak száma elérte a háromszázezret.

2004 májusában a viharos hevességű esőzésekben mintegy ezren vesztették életüket.  Százak tűntek el, tízezrek váltak a természeti csapás kárvallottjaivá.

1998 szeptemberében a Georges hurrikánnak kétszáz halálos áldozata volt.
 
1994 novemberében a Gordon trópusi viharban és az annak következtében fellépő áradásokban több mint nyolcszázan haltak meg.

OLDALTÖRÉS: Korábbi beszámolók


Korábbi beszámolók


Korábbi beszámolók


Korábbi beszámolók

Több ezer lehet a haiti földrengés halálos áldozatainak száma - jelentette ki szerdán egy katolikus segélyszervezet szóvivője egy amerikai lapnak nyilatkozva. Az amerikai kontinens legszegényebb országa nemzetközi segítséget kért.

Sara Fajardo szóvivő a Los Angeles Timesnak nyilatkozott, és a szervezet haiti képviselőjére hivatkozott. Raymond Alcide, Haiti washingtoni nagykövete azt mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában: "Azzal a kéréssel fordulok a világhoz, különösen az Egyesült Államokhoz, hogy segítsen nekünk, hasonlóan ahhoz, ahogy 2008-ban tette, amikor négy hurrikán sújtotta Haitit. Akkor az Egyesült Államok menesztett egy kórházhajót Haiti partjaihoz. Remélem, most is ezt teszi, és segít nekünk ebben a nyomorúságos helyzetben" - mondta. A nagykövet ezenkívül kérte a külföldön élő haitiakat, hogy lehetőségükhöz mérten szintén segítsék hazájukat.

Az amerikai parti őrség közölte, hogy hajókat, repülőgépeket és helikoptereket küldött Haiti közelébe a szükséges humanitárius segítség megadása végett.
 
A kínai hivatalos média szerdai jelentése szerint a Haitin szolgáló 125 kínai ENSZ-békefenntartó katona közül nyolc bizonyosan meghalt a földrengésben, további tizet pedig eltűntnek nyilvánítottak. A China Daily című napilap a kínai mentőszolgálat elnökhelyettesére hivatkozott.

Az ENSZ békefenntartóinak négyemeletes épülete szintén összeomlott a rengésben.

A Élelmezési Világprogram (WFP) két repülőgépet küld Haitira élelmiszersegéllyel, egyet Salvadorból, egyet pedig Panamából - közölte a szakosított ENSZ-szervezet latin-amerikai és karibi részlegének szóvivője a spanyol közszolgálati rádióban. A WFP már eddig is 200 alkalmazottal volt jelen Haitin - tette hozzá a szóvivő.

A fővárosból, Port-au-Prince-ből és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában és az ENSZ helyi főhadiszállásának épületében is.

Az amerikai földtani intézet 7,0-ás fokozatúra becsülte a földmozgás erejét, az adat többszöri pontosítása után. A földrengés központja a karibi szigetország belsejében volt, alig 16 kilométerre nyugatra a fővárostól, Port-au-Prince-től, és mindössze 10 kilométeres mélységben. Az első, nagy erejű földmozgást két, ugyancsak erőteljes, 5,9-es és 5,5-ös fokozatú utórengés követte.
   
Az amerikai földtani intézet egyik szakembere szerint több mint kétszáz éve nem volt ilyen nagy erejű földrengés a térségben.
   
Hivatalos forrásból áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek hírek, de szemtanúk és helyi tudósítók sok áldozatról és összedőlt épületekről számoltak be a keleti félteke legszegényebb országából. Egy katolikus segélyszolgálat egyik képviselője, Karel Zelenka Port-au-Prince-ből telefonon azt mondta, hogy "ezrek halhattak meg" a földrengésben.
   
Az amerikai hírügynökség munkatársa jelentette, hogy Petionville településen összedőlt egy kórház. Szemtanúk szerint Port-au-Prince-ben is épületek dőltek össze, és segélykiáltásokat lehet hallani a romok alatt rekedtektől. A CNN hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva jelentette, hogy szerte a fővárosban súlyos károkat okozott a földrengés.
   
A haiti rádió szerint károk keletkeztek az elnöki palotában - René Préval államfőnek nem esett baja -, de megrongálódott számos más középület is, beleértve a parlamentet is.   
   
Súlyos károk keletkeztek az ENSZ haiti főhadiszállásának épületében, illetve más ENSZ-létesítményekben. A csaknem tízezer fős ENSZ-misszió (MINUSTAH) sok tagjának ismeretlen a sorsa. A MINUSTAH rendőri és katonai békefenntartó missziójában közel ötven ország képviselteti magát, de Magyarország nem vesz részt benne.
   
Szemtanúk szerint káosz uralkodik, és az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak, megszakadt a telefonösszeköttetés, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten próbálják kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat, és kutatnak eltűnt hozzátartozóik után az est beállta után is.
   
Raymond Joseph, Haiti egyesült államokbeli nagykövete a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a földrengésnek valószínűleg "katasztrofális" következményei lesznek az elszegényedett országra.
   
Barack Obama amerikai elnök közleményében tudatta, hogy Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a haiti helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, "gondolatokban és fohászokban" velük van. Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.
   
Az Egyesült Államok 72 fős katasztrófaelhárító csoportot küld a karibi szigetországba. A mentőszakemberek hat keresőkutyával, és csaknem 48 tonna mentőfelszereléssel érkeznek a helyszínre. Az amerikai elnök utasítást adott humanitárius segély előkészítésére, s Kanada, illetve Venezuela is segélyt ajánlott fel a bajba jutott országnak.
   
A haiti földrengés erejét mutatja, hogy erőteljes földmozgást lehetett érezni a Port-au-Prince-től közel 400 kilométerre fekvő a kelet-kubai Santiago városában is.
   
A 7-es fokozatú vagy annál erősebb földrengések súlyos károkat okozhatnak nagy kiterjedésű térségben. Don Blakeman, az amerikai földtani intézet elemzője is úgy vélekedett, hogy a későbbiekben súlyos károkról és áldozatokra érkeznek majd hírek.
   
A földrengés miatt a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el a karibi térség egyes országaira, Haitira, a Dominikai Köztársaságra, Kubára és a Bahama-szigetekre vonatkozóan, de később lefújták a riasztást.

A Sky News beszámolója: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!