Külföld

2010.03.14. 12:28

Halálos csónakborulás lékhorgászmentő akció közben

Tizennégy orosz lékhorgászt sikerült kimenteni vasárnap reggel egy sodródó jégtábláról az Ohotszki-tengeren, Szahalin partjainál, s további társaik után folytatódik a kutatás - közölte vasárnap a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (MCSSZ).

MTI

A mentőakció közben egy motorcsónak felborult, s a vízbe esett hat fő közül négyen - köztük két horgász - a tengerbe fulladtak.
   
A csónakban a minisztérium egyik vízi mentője, három önkéntes segítő és három kimentett horgász ült. A csónak eltűnését csak reggel észlelték, s akkor keresésére indultak. Két kilométerre a parttól meg is találták, de csak két ember élte túl a balesetet a hat közül: az MCSSZ munkatársa megfelelő védőöltözetének köszönhetően még orvosi segítségre sem szorult, míg az életben maradt horgász a kezén és a lábán másodfokú fagyási sérüléseket szenvedett. 
   
Előzetes adatok szerint 16 horgász került szombaton bajba, mert a figyelmeztetés ellenére a veszélyes, töredezett parti jégre merészkedett, s egy jégtáblán négy kilométernyire sodródott a  parttól.
   
A horgászok keresését nehezítette a viharos erejű szél, a háborgó tenger és a sűrű hóesés. A rossz idő miatt helikoptereket sem tudtak bevetni, a horgászokat végül motorcsónakokkal hozták partra.
   
Az MCSSZ közlése szerint a mentőakcióban 54 ember és 14 csónak vett részt.
   
Vasárnap sötétedéskor - közép-európai idő szerint délelőtt - felfüggesztették a holttestek keresését. 
   
A lékhorgászat Oroszországban rendkívül népszerű, tavasszal minden évben van példa hasonló balesetre. Ennek ellenére az MCSSZ szerint most történt meg először, hogy valaki életét vesztette.

Szombaton Kalinyingrádnál csaknem kétszáz pecást ejtett csapdába a jég. A figyelmeztetések és az egyértelmű tilalom ellenére túl messzire bemerészkedett horgászok azért jutottak bajba, mert egy gépkocsi alatt beszakadt a jég, s a rianás elvágta az embereket a parttól. Az autó utasainak, két férfinak sikerült idejében kiszabadulni a süllyedő kocsiból. A horgászokat végül kerülő úton sikerült kijuttatni a partra egy légpárnás mentőjármű segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!