Külföld

2010.11.08. 20:25

Hazaárulás címén vizsgálódik Tőkés László ellen a román ügyészség

Egyebek között hazaárulás gyanúja miatt vizsgálódik Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke ellen a szervezett bűnözéssel szemben fellépő romániai ügyészség (DIICOT) - derül ki a romániai magyar politikus hétfői közleményéből.

MTI

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott dokumentumban Tőkés emlékeztet arra, hogy az idén nyáron, a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik rendezvényén tett nyilatkozata miatt jelentette fel őt az ügyészségen Mircea Jorj, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) kolozsvári szervezetének elnöke. Ez utóbbi szerint az EP alelnöke "arra buzdította a székelyeket, hogy az utcán követeljék a területi autonómiát".
   
Tőkés levélben fordult az ügyészséghez, és kért tájékoztatást az ügyről. A vádhatóság november elején közölte az EP alelnökével, hogy a DIICOT július 27-én iktatta a bűnvádi feljelentést a román büntető törvénykönyv 155., 166. és 167. cikkelye által büntetendőnek minősülő cselekmények elkövetésének gyanújával. A törvénykönyv említett cikkelyei egyebek között a hazaárulás, az alkotmányos rend elleni cselekedet és az előbbi két bűncselekmény elkövetése érdekében szervezett összeesküvés eseteit határozzák meg.
   
A romániai magyar politikus "elképesztőnek" tartja, hogy a DIICOT eleve nem utasította el a bűnvádi eljárás megindítását. Az EP alelnökének határozott meggyőződése, hogy a területi autonómia szükségességére vonatkozó nyilatkozatainak az ismeretében a nyomozati eljárást csak a politikai pluralizmusra, a gyülekezési szabadságra és az egyesülési jogra vonatkozó alkotmányos cikkelyek megsértésével lehet elrendelni.
   
Tőkés emlékeztet arra, hogy nyilatkozatát Románia elnökének és Magyarország miniszterelnökének a jelenlétében tette. Mint írja, sérti a becsületét, emberi méltóságát, a jó hírnévhez való jogát és a romániai forradalom emlékét az, ahogyan a DIICOT Mircea Jorj panasza kapcsán eljár. Tőkés bejelentette, hogy kénytelen feljelentést tenni a szociáldemokrata politikus ellen hamis vád és rágalmazás miatt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!