Külföld

2009.04.07. 18:25

Hétezer éves ősrágógumit találtak

Németország - Fenyőgyantából vagy nyírfa kérgéből készített, hétezer éves rágóra bukkantak régészek a Lipcse-Halle repülőtér bővítési munkálatai során.

nincs nev

A kutatók egy fával bélelt kút maradványának alján találták az "ősrágógumit" - mondta el Christoph Heiermann régész kedden a Bild című napilapnak. 

"Nem tudjuk pontosan, mi lehetett az oka, hogy az emberek akkoriban rágcsáltak valamit" - fűzte hozzá a régész, amikor bemutatta a háromszor két centiméteres megkövült, a valamikori rágcsálás nyomait őrző rágót. 

Megjegyezte, a fenyőgyantából vagy nyírfakéregből készült anyag íze különösen kellemetlen, ezért valószínűleg különféle füvekkel vagy fűszerekkel javítottak az ízén. A szakértő elmondta: a fenyőgyantához vagy a nyírfakéregből készült anyaghoz úgy jutottak, hogy a fa kérgét zárt edényben melegítették, és az ősember az így nyert "ragasztót" többek között a nyílhegy rögzítésére használta. 

A szakértők azt feltételezik, aki hétezer évvel ezelőtt a kútba köpte a rágót, a fenyőgyantát illetve a nyírfakérget valamihez használni akarta, rágcsálva meglágyította, a feleslegtől pedig megszabadult. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!