Külföld

2012.03.06. 08:02

Hirtelen havazás miatt lebénult Franciaország északi része

Párizs - Közel négyezren rekedtek hétfőn este a francia szuperexpresszekben (TGV) Franciaország északi részén, Arras és Lille városa között a hirtelen érkezett havazás következtében kialakult közlekedési káoszban - közölte a helyi prefektúra.

MTI

A Lille-ből induló és oda érkező vonatok jelentős késéssel közlekedtek egész este, a legtöbb TGV-t pedig törölni kellett az utasok biztonsága érdekében. Az állami vasúttársaság (SNCF) közleménye szerint az erős havazás miatt délután 5 órakor nyolc nagyfeszültségű kábel zuhant a sínekre Seclin város közelében, lebénítva ezzel a Lille és Arras közötti közlekedést.

Az időjárási viszonyok mellett a vasúti közlekedést azt is megnehezítette, hogy egy regionális személyvonat lerobbant azon a Párizst Lille-lel összekötő vasúti szakaszon, amelyre a szuperexpresszeket szerették volna átirányítani a járhatatlanná vált TGV-pályákról. A fennakadások egyébként a párizsi régiót is érintették, a fővárosi Gare du Nord pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok szempontjából.

Az északi Nord-Pas-de-Calais megyében a hatalmas havazás miatt mintegy 140 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás a kora esti órákban. Ezek felében sikerült az este folyamán helyreállítani a szolgáltatást - jelezte a francia magasfeszültségű elektromos hálózatot üzemeltető RTE.

A szolgáltató képviselője azt is elmondta, hogy munkatársaik már éjszaka megkezdték a leszakadt vezetékek eltávolítását a TGV-vonalakról, annak érdekében hogy a vasúti közlekedés mielőbb helyreállhasson. Az SNCF azt közölte, hogy a TGV-k várhatóan kedden délelőtt indulhatnak el újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!