Külföld

2012.04.23. 19:37

Holland kormánybukás és az euró-válság áldozatai

Hollandia a nyolcadik azon országok sorában, amelyek kormányai az Európai Uniót (is) sújtó gazdasági és pénzügyi válság következményeként véreztek el.

MTI/dpa

Hétfőn megbukott a holland kormány, mert a költségvetésről - és ennek nyomán a megszorító intézkedésekről - szóló tárgyalásokon a koalíciót kívülről támogató Szabadságpárt kihátrált a Rutte-kabinet mögül. Az alábbi összeállításból kiderül, hogy az euróválságnak nem Hollandia az első áldozata...

Az íreket a súlyos gazdasági válság fordította egy új koalíciós kormány felé. A 2011. februári választásokon megbüntették a liberális gazdaságpolitikát folytató Brian Cowent, és vereséget mértek pártjára, a Fianna Fáilra. Cowent Enda Kenny követte, akinek konzervatív Fine Gaelje koalícióra lépett a Munkáspárttal.

Portugáliában a szocialista José Sócratest váltották le 2011 júniusában, de az ország Pedro Passos Coelho liberális-konzervatív koalíciójával sincs biztonságban: az ország továbbra is az eurózóna egyik leggyengébb láncszeme.

A Silvio Berlusconi vezette olasz kormány 2011 novemberében mondott le, miután elviselhetetlen lett a pénzpiacok nyomása. Bár politikailag túlélt számos szexbotrányt és korrupciós pert, végül a gazdaságpolitikája miatt saját pártja soraiban támadt ellenzéke buktatta meg Berlusconit. Utódja egy szakértői kormány élén az Európai Bizottság egykori tagja, Mario Monti lett.

Eddig az Európai Unióban az euró válság legnagyobb áldozata Görögország volt

A rendkívüli mértékben eladósodott Athént államcsőd fenyegette, az EU mentőövének páratlan megszorító csomag elfogadása volt a feltétele. Jeórjiosz Papandreu kormányfő népszavazásra akarta bocsátani az intézkedéseket, ami hivatalába került. Utódja az Európai Központi Bank egykori alelnöke, Lukasz Papademosz lett 2011 novemberében.

Spanyolországban a gazdasági válság előrehozott választásokhoz vezetett, a konzervatív Néppárt (PP) váltotta fel a szocialistákat, akiket José Luis Rodríguez Zapatero egykor sikeres reformjai hét éven keresztül tartottak kormányon. Zapaterót Mariano Rajoy, a PP elnöke követte.

Szlovákiában a keresztény-liberális kormány vezetője, Iveta Radicová 2011 októberében az EU pénzügyi mentőalapjának felduzzasztását bizalmi szavazással kötötte egybe - és vesztett. Idén márciusban az előrehozott választásokat fölényesen nyerte az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a győzelem visszajuttatta a kormányfői székbe Robert Ficót.

Szlovéniában nem tudott megbirkózni az egyre terebélyesedő államadóssággal a kormány, és megbukott. 2012 februárja óta Janez Jansa jobbközép kormánya élén igyekszik az államháztartás kiadásait mérsékelni és a szociálpolitika reformjával enyhíteni a költségvetés terhein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!