Külföld

2010.12.25. 10:14

Időjárás: melegrekord karácsonykor

Míg Nyugat-Európa közlekedésében a téli időjárás és a havazást okozott ismét súlyos gondokat a hét végén, Görögország szokatlanul meleg időben éli meg az idei karácsonyt. Az elmúlt száz évben nem mértek olyan meleget karácsonykor Bulgáriában sem, mint az idén: néhol a húsz fokot is meghaladta a hőmérséklet.

MTI

Szokatlanul meleg Görögországban

A Kréta szigetének nyugati részén található Falassarna üdülőhelyen a szenteste 27,9 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek - jelentette szombaton a görög meteorológiai intézet (EMY).
   
A görög fővárosban Athénban karácsony első napján reggel 9 órakor plusz 18 Celsius-fokot mértek.
   
A szokatlan meleget a napok óta tartó déli áramlatok hozzák a Szahara felől - mondták el meteorológusok a görög állami rádióban.

Melegrekord Bulgáriában

Az elmúlt száz évben nem mértek olyan meleget karácsonykor Bulgáriában, mint az idén: az ország középső vidékein a húsz fokot is meghaladta a hőmérséklet.
A balkáni ország kontinentális éghajlatú, ennek megfelelően karácsony körül fagypont alatt szokott lenni a hőmérséklet. Az idei rekord meleget Veliko Tirnovo és Sztara Zagora városokban mérték. Az enyhe időt a Szahara felől érkező légáramlatok okozzák, amelyeknek köszönhetően Görögországban csütörtökön 27,9 Celsius-fokot mértek.

A légi közlekedés Bulgáriában is akadozott a héten, de Nyugat-Európával ellentétben nem a hó, hanem a köd miatt. Péntekre azonban az idő kitisztult, a helyzet normalizálódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!