Külföld

2012.01.23. 06:47

Igent mondott az EU-csatlakozásra a horvátok kétharmada

Zágráb - A horvátok kétharmada igent mondott az európai uniós csatlakozásra a vasárnap tartott népszavazáson.

MTI

A leadott szavazatok több mint 99 százalékának összesítése alapján a horvátok 66,25 százaléka biztosította támogatásáról az EU-csatlakozást, az ellenzők tábora pedig 33,15 százalékot tett ki.
A választási részvétel viszonylag alacsony, 43,67 százalék volt.
   
Horvátország tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013 július 1-jén lép életbe, ha a jelenlegi 27 uniós tagállam addig ratifikálja a szerződést.
   
José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üdvözölte a népszavazás pozitív eredményét, amelyet jó hírnek nevezett Horvátország, a térség és Európa számára is. "Üdvözöljük Horvátországot és népét ezért a választásért: az EU-csatlakozás új lehetőséget kínál számukra, erősíti a stabilitást és nemzetük jólétét" - mutatott rá vasárnap kiadott nyilatkozatában a két politikus.
   
Ivo Josipovic horvát államfő vasárnap este a parlamentben tartott fogadáson úgy vélte, hogy a népszavazás eredménye "nagy igent" jelent Európára, s Horvátországot véglegesen európai országként határozza meg, amely jövőjét Európához köti. "Nagy nap az Horvátország számára. Horvátország Európát választotta, a csatlakozást az európai demokratikus országokhoz" - mondta az elnök. Zoran Milanovic kormányfő örömét fejezte ki és történelmi döntésnek nevezte a referendum kimenetelét. Boris Sprem házelnök úgy fogalmazott, hogy a népszavazás eredménye "új fejezetet nyit, egy jobb és boldogabb élethez" vezet.
   
A népszavazás előtt Horvátország politikai vezetői egyöntetűen az EU-tagság mellett álltak ki, azt hangoztatva, hogy az uniós integráció melletti szavazás a legfontosabb döntés lesz az ország életében azóta, hogy elnyerte függetlenségét.
   
Az EU iránti lelkesedés, amely 2003-ban tetőzött több mint 80 százalékos támogatottsággal, a csatlakozási tárgyalások (2005-2011) idején csökkent a Brüsszel által meghatározott kemény kritériumok miatt. Egyrészt azért, mert Brüsszel meg nem alkuvását olykor zsarolásnak érzékelték, másrészt erős kételyeket keltett az uniót megrázó gazdasági válság. Sokan azonban azt remélik, hogy az EU-csatlakozás egyértelmű szakítást hoz a térség közelmúltbeli háborús és nacionalista múltjával, és az uniós alapok révén segít fellendíteni a gazdaságot, és teljes hozzáférést biztosít az unió közös piacához.
   
Az euroszkeptikusok azzal érveltek, hogy a 4,2 milliós ország elveszíti szuverenitását az EU-csatlakozással. Zeljko Sacic, egy kis ultranacionalista párt elnöke a népszavazás eredményét úgy értékelte, hogy ezzel Horvátország szabadsága és függetlensége vereséget szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!