Külföld

2010.11.08. 22:56

Illegális pártfinanszírozás: újabb vádemelés Jacques Chirac volt francia elnök ellen

Újabb illegális pártfinanszírozási ügyben kell a párizsi büntetőbíróság előtt felelnie Jacques Chirac volt francia elnöknek - közölték hétfőn igazságügyi források.

MTI

A három évvel ezelőtt leköszönt 77 éves államfőnek egyszerre két, hasonló jellegű vádról kell a 2011. március 7-én kezdődő perben számot adnia.
   
A vizsgált ügyek Chirac párizsi főpolgármesteri időszakára nyúlnak vissza. Hivatalában 1990 és 1995 között fiktív állásokat hoztak létre a jelenleg kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jogelődje, az akkoriban Chirac által irányított RPR jobboldali párt munkatársainak részére.
   
Az újabb vádemelés kapcsán már korábban bebizonyosodott, hogy olyan közpénzeket juttattak akkoriban az RPR pártkasszájába, amelyeket a fővárosi elöljárósággal kötött hét hamis munkaszerződés alapján vettek fel.
   
A párt főtitkára akkoriban Chirac bizalmasa, Alain Juppé későbbi miniszterelnök volt. Őt a 2002-ben nyilvánosságra került ügyben 2004-ben 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották a politikai tisztségvállalástól. Fellebbezés után a bíróság a büntetést 14 hónap felfüggesztett börtönre és egy év eltiltásra módosította. Juppé öt társa szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A közben köztársasági elnökké választott Chirac felelősségét azonban mentelmi joga miatt akkoriban nem vizsgálták.
   
A volt államfő ellen sikkasztás és hivatali visszaélés vádjával először múlt év októberében emeltek vádat: a másik ügy is 21 olyan állással kapcsolatos, amelyeket jobboldali szimpatizánsoknak juttatott a párizsi városháza Chirac főpolgármestersége idején.
   
Ez utóbbi ügyben viszont szeptemberben a fővárosi közgyűlés jóváhagyta azt a Bertrand Delanoe szocialista főpolgármester, a jobbközép kormánypárt és Chirac közti megállapodást, amelynek alapján a fővárosi önkormányzat 2,2 millió eurós kártérítésért cserébe nem perli tovább az exelnököt. A Chirac által felajánlott 550 ezer eurón felül az általa alapított UMP is fizet az önkormányzatnak 1,65 millió eurót.
   
A felperes városháza visszalépése ellenére a per nem marad el, de ez utóbbi ügyben Chiracnak nem kell tartania komoly ítélettől, ugyanis az ügyészség már korábban közölte: azt javasolja, hogy a politikust mentsék fel.
   
Az első, már bizonyított illegális párfinanszírozási ügyben azonban öt év szabadságvesztés és 75 ezer eurós bírság szabható ki Chiracra.
   
Először fordul elő az 1958 óta tartó ötödik francia köztársaság történetében, hogy egy volt államfőnek a bíróság előtt kell felelnie tetteiért. Chirac következetesen tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna 1977 és 1995 közötti polgármesteri megbízatása idején. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!