Külföld

2010.05.08. 10:11

Iránban akasztás jár drogkereskedelemért

Teheránban kivégeztek szombaton hat, kábítószer-kereskedelem vádjával elítélt embert - jelentették a helyi hírügynökségek.

MTI

Az akasztásokkal - amelyeket ezúttal egy börtön falai között hajtottak végre - 56-ra emelkedett az országban idén kivégzettek száma a helyi sajtó közléseiből készült összesítés alapján. Tavaly legalább 270 emberen hajtották végre a halálos ítéletet az országban.
   
Irán törvényei szerint a gyilkosságért, a nemi erőszakért, a fegyveres rablásért, a kábítószer-kereskedésért, a házasságtörésért és a hitehagyásért róható ki halálos ítélet. A hatóságok szerint a törvények szigorú alkalmazása a közbiztonság fenntartásának feltétele.
   
A most kivégzettek egyikét 386 gramm heroin, egy másikat 422 gramm crack birtoklásáért ítélték el.
   
Irán az egyik kulcsfontosságú tranzitútvonal az Afganisztánból származó ópium világszerte történő terjesztéséhez. Ópiumból, amely a heroin előállításához szolgáló alapanyag, Afganisztán a világ fogyasztásának 90 százalékát adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!