Külföld

2009.11.11. 17:43

Írországban őrizetbe vették a leányfalui ír gázolót

Őrizetbe vette a rendőrség a leányfalui ír gázolót szerdán írországi otthonában, a férfit elővezették a bíróságon - jelentette az RTÉ ír közszolgálati tévé és rádió.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az RTÉ honlapja szerint Francis Tobin Ciarannak várhatóan még szerdán engedélyezik, hogy óvadék ellenében visszanyerje szabadságát.

Tobin 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun. A magyar bíróság - 2002-ben, a férfi távollétében hozott - jogerős ítélete szerint Tobinnak három évet kellene fogházban töltenie. Az RTÉ szerint a hároméves szabadságvesztést fellebbezés nyomán később másfél évre enyhítették.

Az ír tévé megemlítette, hogy a könyvelő a vádemelés után leadta útlevelét (a magyar hatóságoknak), de később visszakapta, hogy Írországba utazhasson. Az írországi út után az RTÉ szerint visszatért Magyarországra, de útlevelét már nem adta le, s 2000 novemberében visszautazott hazájába. A férfi arra hivatkozik, hogy lejárt munkaszerződése miatt költözött haza.

Magyarország 2005-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a gázoló ellen. Ezt az ír bíróság az RTÉ szerint 2007-ben másodfokon elutasította, így a két kisgyermek halálát okozó gázoló azóta is szabadlábon van.

A magyar igazságügyi minisztérium idén októberben közölte, hogy a magyar hatóságok ismét kérték a férfi kiadatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!