Külföld

2010.11.22. 15:58

Izrael akadályt épít egyiptomi határán

Izrael hétfőn az átkelést lehetetlenné tevő akadály építésébe kezdett egyiptomi határán.

MTI

A fizikai akadályból és elektronikus érzékelőkből álló rendszer egy 140 kilométeres részt fog védeni a 250 kilométer hosszú határból. Izrael azért szánta rá magát az építésre, hogy megállítsa az Egyiptom felől érkező illegális afrikai bevándorlókat. 

Egyiptomi határőrök csak az idén legalább 28 olyan embert lőttek agyon, aki engedély nélkül akart átkelni a határon. Már dolgoztak a munkagépek, amikor izraeli határőrök hétfőn elfogtak 30 illegális határátlépésre készülő afrikait.

Az akadály létrehozása mintegy 370 millió dollárba kerül - jelentette be az izraeli védelmi minisztérium. Ahhoz, hogy a Gázai övezettől Eilat városig tartó határ teljes hosszában kiépüljön a védelem, kormánydöntés kellene. Amennyiben a jeruzsálemi vezetés elszánná rá magát, az építési költségek több mint 1 milliárd dollárra nőnének. 

Mark Regev izraeli kormányszóvivő szerint azért van szükség az akadályra, hogy megállítsák a kábítószerek bevitelét Izraelbe, az embercsempészetet és a terroristák beszivárgását.

A sivatagos Sínai-félsziget északkeleti részét keresztülszelő egyiptomi-izraeli határ nagy része jelenleg nyitott, csak járőrök és őrtornyok felügyelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!