Külföld

2010.12.06. 16:29

Izrael nem akarja meghosszabbítani a telepépítés moratóriumát

Izrael nem lát okot arra, hogy meghosszabbítsa a ciszjordániai zsidó telepek létesítésének moratóriumát, de kész tárgyalni a palesztinokkal - jelentette ki hétfőn Ljubljanában Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szlovén fővárosban hivatalos látogatáson tartózkodó politikus szerint a közel-keleti béketárgyalások a moratórium ellenére megfeneklettek, ezért Izrael számára nem hozott hasznot a telepépítési tilalom.

Mahmud Abbasz palesztin elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szeptemberben három alkalommal találkozott, de a 10 hónapig tartó részleges telepépítési moratórium lejárta után a palesztinok felálltak a tárgyalóasztaltól.

"A településekre érvényes 10 hónapos moratórium után is holtponton vagyunk... Nem látok okot arra, hogy most meghosszabbítsuk ezt a moratóriumot" - fogalmazott újságíróknak Lieberman.

A külügyminiszter szerint az a palesztin álláspont, miszerint a tárgyalásokat csak a moratórium meghosszabbítása után újítják fel ", azt mutatja, hogy valódi szándékuk a tárgyalásuk holtpontra juttatása". 

Izrael a múlt héten bejelentette, hogy 625 új otthont fognak építeni az arabok lakta Kelet-Jeruzsálem közelében, mire Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló kijelentette, hogy "Izrael a béke helyett a telepeket választotta'', és sürgette, hogy az Egyesült Államok mondja ki: Izrael felelős "a békefolyamat összeomlásáért".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!