Külföld

2010.11.11. 21:29

Játszma: elárulták a nyáron Amerikában leleplezett orosz kémeket

A nyáron az Egyesült Államokban leleplezett orosz kémeket elárulták; az áruló egy Scserbakov nevű ezredes volt, aki az "egyszerű civilek" életét élő kémek irányításával foglalkozott - adta hírül csütörtökön a Kommerszant című orosz lap

MTI

Az újság nem közölte Scserbakov keresztnevét és apai nevét.
   
A nyáron tíz orosz kémet lepleztek le az Egyesült Államokban, s alig két héttel később, minden bizonnyal az orosz-amerikai kapcsolatokban bekövetkezett javulást szem előtt tartva, egy kémcsere keretében átadták őket az orosz félnek.
   
Mély titok fedte azonban az áruló nevét, amelyet az amerikai fél sem tárt fel. Nem tudni, pénzért tette-e, vagy megzsarolták. Mindenesetre egy nyilatkozó azt mondta: "Nem kétséges, hogy már utána küldtek egy Mercadert".     Ramon Mercader orosz ügynök ölte meg Lev Trockijt 1940-ben Mexikóban. 
   
Scserbakov a Szovjetunió széthullása óta az egyik legmagasabb beosztású átálló, s ennek várhatóan következményei lesznek az orosz hírszerzésre nézve.
   
A lap szerint Scserbakov esetében elsikkadt az a körülmény, hogy lánya régóta Amerikában él. Nem gyanakodtak rá még akkor sem, amikor egy éve elutasított egy előléptetést, amihez alaposan átvilágították volna. A lap azt írta, hogy az ügy kirobbanása előtt pár nappal Amerikába utazott a fia, aki a kábítószerforgalmat ellenőrző szövetségi szolgálatnál dolgozott, de ezt a szolgálat cáfolta.
   
A Kommerszant szerint Scserbakov Dmitrij Medvegyev nyári amerikai látogatása előtt három nappal szökött meg, s az amerikaiak vélhetően azért kezdték "lekapcsolni" a régóta figyelt kémeket, mert attól tartottak, hogy az orosz fél gyanút fog, és visszavonja embereit.
   
Az ügy az orosz-amerikai kapcsolatok politikai részére nem volt érzékelhető hatással, mert mindkét fél érdekelt volt a negatív következmények elkerülésében. Obama követelte, hogy ne rontsák el a viszonyt az oroszokkal, olyannyira, hogy nem járult hozzá az őrizetbe vételhez Medvegyev látogatása előtt.
   
A külső felderítésnél az ügy kipattanása óta folynak a vizsgálatok, és vélhetően fejek fognak hullani. Újra felmerült, hogy a felderítés visszakerüljön az FSZB-hez, a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz, ahonnan korábban kivált, és újra szó van a szervezetet vezető Mihail Fradkov volt kormányfő leváltásáról.
   
A Kreml hallgat, de a lebukott kémeket hősként fogadták, és magas kitüntetésben részesítették.

Az orosz sajtó feltételezte, hogy valójában szélhámosokról van szó. Ezt látszik alátámasztani, hogy egyikük, a csinos Anna Chapman hazatérte óta egy bankelnök tanácsadója lett, egy férfimagazin számára lenge öltözetben fényképeztette magát, és bemondó akart lenni egy tévéadónál.
   
A Kommerszant azonban közölte, hogy a lefogottak között volt az orosz külföldi hírszerzés egyik legkiválóbb tisztje is, a Juan Lazaróként ismert Mihail Vaszenykov is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!