Külföld

2015.09.25. 09:48

Jó téma, kreatív kivitelezés: újabb rangos elismerést kapott a „szendiszűcs-film”

Szombathely - A Lakiteleki Népfőiskola által szervezett XV. Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléjének harmadik legrangosabb díját nyerte el a Boros Ferenc, Horváth Zoltán alkotópáros a szendiszűcs című dokumentumfilmjével.

Vas Népe

A tekintélyes fesztiválra a sajtóközlemény szerint a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott. Ezek közül a Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező vezette 30 fős szakmai zsűri döntése után a szombathelyi alkotópáros a három legrangosabb elismerés egyikét nyerte el. Sára Sándor külön kiemelte a témaválasztás mellett a kreatív kivitelezést is.

A nemrég Szombathelyen is bemutatott kísérleti jelegű dokumentumfilm Szendiszűcs Istvánról szól. A 60 éves szombathelyi képzőművész, keramikus, festő, grafikus és legfőképpen fotográfus öt évvel ezelőtt emigrált a parkerdei „Hordóország” egyik kis sufnijába, így pontosan tudja, milyen a nyári hőség, a téli hideg, az éjszakai csend, az élénk színekkel kifestett magány. Étel nem mindig jut az asztalra. Hosszú távra nem tud tervezni, egyetlen célja, hogy eddig elkészült műveiből készítsen egy életmű kiállítást. Az alkotás augusztusban már elnyerte az Országos Diákfilmszemle Fiatalfilmes kategóriájában a Művészi portréfilm díjat. Legközelebb október 3-án, az Országos Független Film Fesztiválon, az A38-as hajón lesz látható, ahova szintén az előszűri válogatása után került be.

A kistérségi szemle 30 fős szakmai zsűrijében Sára Sándor mellett többek között Alexa Károly irodalomtörténész, Apáti Miklós költő-író, Buglya Sándor filmrendező-operatőr, Zsigmond Attila rendező-operatőr foglalt helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!