Külföld

2012.05.08. 21:12

Kacsahajó-baleset: a bíró felfüggesztette a philadelphiai vízi baleset tárgyalását

Felfüggesztette kedden a két magyar fiatal halálát okozó philadelphiai vízi baleset tárgyalását az illetékes szövetségi bíró, hogy az érintett feleket peren kívüli megállapodásra késztesse.

MTI

Amennyiben a felek mégsem tudnak megállapodni, a tárgyalás folytatódik majd. Robert Mongeluzzi, a hozzátartozókat képviselő ügyvédi csapat tagja szerint Thomas O'Neill körzeti szövetségi bíró döntése nem számít rendhagyónak.

Philadelphiában hétfőn kezdődött meg az a per, amelyben el kell dőlnie, hogy a két magyar áldozat, S. Dóra és P. Szabolcs hozzátartozói milyen összegű kártérítésre jogosultak a Delaware folyón 2010. július 7-én tragikus balesetet szenvedett kacsahajó (kétéltű turistabusz), valamint az azt legázoló, tolóhajó által mozgatott uszály üzemeltetői részéről, akiket halált okozó veszélyeztetéssel vádolnak.

A hozzátartozók szerint a balesetért mindkét vízi jármű üzemeltetője - a K-Sea Transportation és a Ride the Ducks - felelős. A két cég egymást tartja hibásnak a történtek miatt.

A két cég emellett azzal érvel, hogy felelősségük mértékét az 1851-ben elfogadott hajózási felelősségkorlátozási törvény határozza meg, amelynek értelmében a felpereseket kártérítésként legfeljebb a tolóhajó és a kacsahajó árának megfelelő 1,6 millió plusz 150 ezer dollár ítélhető oda.

A törvény azon hajótulajdonosok esetében alkalmazható, akik bizonyítani tudják: nem voltak tudatában annak, hogy a birtokukban lévő járműveken tapasztalt problémák a későbbiekben halálos kimenetelű balesethez vezethetnek.

A felperesek ügyvédjei szerint azonban a tragédiát nem pusztán a két hajó kormányosának véletlenszerű hibái okozták, hanem a nem megfelelő kiképzés, biztonsági előírások és felszerelés, amelyek miatt a tulajdonosokat terheli a felelősség, méghozzá a korlátozó törvényt rendelkezéseit meghaladó mértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!