Külföld

2012.04.27. 08:28

Katonákat vezényelnek Maliba és Bissau-Guineába

Katonai erőt vezényel a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) Mali északi részébe és Bissau-Guineába, abba a két országba, ahol az elmúlt egy hónap leforgása alatt puccsot hajtottak végre.

MTI

A szervezet erről az elefántcsontparti Abidjanban csütörtökön tartott csúcsértekezletén döntött.

Az ECOWAS mindkét országnak 12 hónapos határidőt adott arra, hogy visszatérjen a polgári kormányzáshoz. Az átmeneti időszakot elnök- és parlamenti választásoknak kell lezárnia. A két országban küldendő katonák az ECOWAS által előírt folyamat megvalósítását ellenőrzik majd, illetve az ahhoz szükséges biztonsági feltételeket teremtik meg.

Az ECOWAS a bissau-guineai juntának 72 órás határidőt adott arra, hogy engedelmeskedjen a szervezet utasításainak, ellenkező esetben diplomácia, gazdasági és pénzügyi szankciókkal kell számolnia. A szervezet emellett követelte az alkotmányos rend helyreállítását, ami lehetővé teszi, hogy előkészítsék a választásokhoz vezető átmenetet. A nyugat-afrikai államfők ugyancsak kérték, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a puccs idején letartóztatott Carlos Gomes Junior kormányfőt, és Raimundo Pereira ideiglenes elnököt.
Maliban  különösen az északi országrészben mérgesedett el a helyzet, ahol tuareg felkelők és szélsőséges iszlamisták vették át a térség ellenőrzését.

Maliban március 22-én, Bissau-Guineában pedig április 12-én döntötték meg a törvényes kormányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!