Külföld

2013.04.22. 17:26

Kedvezőbb horvát hangnem: újabb magyar nyelvű táblát avattak

Fiume (Rijeka) - Úgy tűnik, kedvezően változott a helyzet a Kvarner öbölben, ahol a nemzeti kisebbségekkel újabban türelmesebb hangnemet üt meg a helyi politika. Egy újabb avatás is volt.

Kozma Gábor

A napokban emlékeztek a szombathelyi  kórház névadójára, Markusovszky Lajosra, aki élete utolsó szakaszát az akkori Abbáziában (Opatija) töltötte. Örvendetes módon ott volt a szombathelyi ünnepségen az egykori orvos szülőfalujának, a felvidéki Csorbának polgármestere is. Ez annak fényében külön is érdekes, hogy tavaly, amikor vitatták Markusovszky magyarságát a horvát városban, éppen Csorbára hivatkoztak, mint szlovák bölcsőre. Ágoston Gergely professzor, helytörténész, a kinti magyarság egyik jeles személyisége tavaly felvette a küzdelmet az abbáziai Markusovszky-tábla védelmében. A Tito főutca Bellevue szállodájának falán elhelyezett, a többi között a szombathelyi önkormányzat  által is megkoszorúzott tábla szövegét kifogásolta az ottani szlovák kisebbség. Mondván, hogy Markusovszky Lajos szlovák volt és a táblára kerüljön fel a szlovák  nyelvű méltatás is. A polémiába sokan bekapcsolódtak, közte ismert hazai történészek,  kutatók. Végül a szlovák kisebbség módosított  álláspontján.

Az emléktáblán három nyelven áll a szöveg, ez pozitív fejlemény. Fotó: Ágoston Gergely

- Most újabb gesztust tettek a tengermelléken - tájékoztatott Ágoston Gergely. - A  Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) avatta fel azt a háromnyelvű  emléktáblát, amelynek   magyar és olasz szövegében a fiumei magyarok említődnek.  Ez Viola Éva elnöknő kiállásának és a hatóságok megváltozott hozzáállásának köszönhető - közölte a professzor.

A táblát  1  év csúszással, idén március 15-én avatták, de ez  nem  von le a horvát gesztus értékéből.  Ezentúl Fiumében  is tiszteleghetünk ama tábla előtt, amely az Adriai Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. alapításának 130. évfordulójára emlékezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!