Külföld

2009.09.28. 09:29

Kegyelmet kérnek Roman Polanskinak

Zürich, Párizs - A Zürichben a hét végén őrizetbe vett Roman Polanski ügyvédje szerint "tűrhetetlen", ami az Oscar-díjas rendezővel történt, és felveszik a harcot a kiadatása ellen. Az Egyesült Államokban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatott 76 esztendős filmes bebörtönzése miatt a diplomáciai és a kulturális élet képviselői is tiltakoztak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A lengyel származású Polanski, akire liliomtiprás miatt súlyos börtönbüntetés várt volna, 1978-ban szökött az Egyesült Államokból Franciaországba, ahol letelepedett. Több mint harminc éve nem tette be a lábát amerikai területre, mert azonnal letartóztatták volna. Azokat az országokat is elkerülte, amelyeknek kiadatási egyezményük van az USA-val.

"Feleségét és gyermekeit nagyon megrázta a letartóztatás híre. Kérvényezni fogjuk a szabadon bocsátását. Aztán a kiadatása ellen vesszük fel a harcot" - mondta Hervé Termine, a rendező ügyvédje a Le Figaro című napilapnak. 

Mint hozzátette: Polanski keresztbe-kasul utazgatott a világban, tudomása szerint csak "az Egyesült Államokba nem látogatott el". Svájcban is volt egy faháza, s nem volt titok, hogy  rendszeresen időzött ott.
 
"Tűrhetetlennek tartom emberileg, hogy több mint 30 évvel a történtek után egy 76 éves ember, aki nyilván semmiféle veszélyt nem jelent a társadalomra, s akinek művészi és emberi reputációja egyértelműen megalapozott, hogyan kerülhet akár egy napra is börtönbe" - jelentette ki az ügyvéd.
 
A rendezőt szombat este fogták el, amikor Zürichbe érkezett, hogy vasárnap átvegye filmes életműdíját a zürichi filmfesztiválon. Svájcnak van kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.
 
A filmfesztivál moziján "Szabaságot Polanskinak" és "Ne adják ki" feliratú plakátok jelentek meg a rendezővel való szolidaritás jegyében. Bár a díj átadását elhalasztották, a műveiből összeállított retrospektív vetítéssorozatot megtartják - közölték a szervezők.

Radek Sikorski lengyel külügyminiszter és francia kollégája, Bernard Kouchner francia külügyminiszter megállapodtak, hogy közös felhívást intéznek a svájci és az amerikai hatóságokhoz Polanski szabadon bocsátása ügyében, s azt tervezik, hogy kegyelmet kérnek számára Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől.

A svájci igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta: 2005 óta volt érvényben Polanski ellen a nemzetközi elfogatóparancs, s eddig azért nem foganatosították, mert sohasem tudták, hogy a rendező mikor tartózkodik az országban.

Sandi Gibbons, a Los Angeles megyei kerületi ügyész irodájának szóvivője megerősítette, hogy a múlt héten kezdeményezték Polanski letartóztatását Svájcban. "Nem volt titok, hogy Zürichbe megy. Az interneten jelentették be" - közölte Gibbons.

A francia kulturális élet is felbolydult az eljáráson. "Elfogadhatatlannak tűnik, hogy egy nemzetközi kulturális eseményt, amely az egyik legnagyobb kortárs rendező előtt tiszteleg, arra használjanak fel, hogy a rendőrség elfogja őt" - fogalmaztak a filmrendezők és színészek petíciójukban.

A francia kulturális miniszter bejelentett, hogy Nicolas Sarkozy elnök figyelemmel kíséri az ügyet, és szintén azon van, hogy Polanski  mihamarabb kiszabaduljon.

Svájcban a sajtó, a zöldek és a művészkörök is kiálltak Polanski mellett

A svájci sajtó nagy része, az ország zöldpártja, valamint svájci művészkörök is kiálltak a hétvégén letartóztatott Roman Polanski mellett; eközben a svájci igazságügy-miniszter az eljárás jogszerűségét hangsúlyozza.

Eveline Widmer-Schlumpf igazságügy-miniszter kijelentette: nem érti, hogy a morális kérdések iránt egyébként oly érzékeny művészkörök most miért védik a jogszerűen letartóztatott filmrendezőt.

A Blick című svájci bulvárlap szerint ezzel szemben a helvét állam "szégyellheti magát"; a cikkíró szerint az amerikaiak Svájc együttműködését méltató dicsérete "felettébb kínos". Svájc magatartása egy olyan emberéhez hasonló, aki mindent megtesz azért, hogy kiengeszteljen valakit, akit korábban feldühített - írja a lap egy Svájc és az Egyesült Államok közti adóügyi vitára utalva.
    
A zürichi Tages-Anzeiger is Polanski mellett tör lándzsát. Úgy vélik, az elmúlt 30 évben bebizonyosodott, hogy a rendező nem jelent veszélyt senkire nézve. Megemlítik azt is, hogy az egykor megrontott kislányból mára háromgyermekes anya vált, aki maga is többször szót emelt Polanski védelmében.

A Basler Zeitung újságírója azt emeli ki, hogy biztosan lett volna mód a Franciaországban élő rendező figyelmeztetésére svájci útja előtt, akár nem hivatalos módon is. "Svájc igencsak furcsa ország" - vonják le a következtetést.

Filmes petíció a rendező azonnali elengedéséért

Világhírű filmrendezők és színészek írták alá azt a petíciót, amely Roman Polanski "azonnali szabadon bocsátását" követeli, és elítéli a lengyel-francia filmrendezőnek állított "rendőrségi kelepcét".

A filmes világot egységesen "megdöbbentette" a 76 éves alkotó őrizetbe vételének a híre. A párizsi Cinématheque (filmmúzeum) igazgatójának, Serge Toubianának a kezdeményezésére elindított tiltakozási akció aláírói között szerepel többek között Costa Gavras, Vong Kar Vai (Wong Kar Wai), Fanny Ardant, Ettore Scola, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Monica Bellucci, Abderrahmane Sissako, Tony Gatlif, Pierre Jolivet, Jean-Jacques Beineix, Paolo Sorrentino, Barbet Schroeder, Gilles Jacob,  Bertrand Tavernier, valamint a Francia Cinématheque, a cannes-i filmfesztivál és több, francia filmeseket tömörítő szervezet. 

A petícióban "francia, európai, amerikai és az egész világ rendezői és alkotói" megdöbbenésüket fejezik ki Polanski őrizetbe vétele miatt, és "elfogadhatatlannak tartják, hogy a világ egyik legnagyobb kortárs filmrendezője tiszteletére rendezett nemzetközi kulturális rendezvény rendőrségi kelepcévé válhatott".

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!