Külföld

2012.01.03. 15:42

Keményen támadta az ügyész Mubarakot

Keményen támadta Hoszni Mubarakot az egyiptomi főügyész kedden, a lemondott egyiptomi elnök ellen zajló perben.

MTI

Musztafa Szulejman zsarnoksággal és korrupcióval vádolta a politikust, azt állítva, hogy három évtizedes uralmának utolsó tíz évét annak bebiztosítására szentelte, hogy a fia legyen az utóda.

"Megérdemli, hogy szégyen és megaláztatás legyen a sorsa. Az elnöki palotából a vádlottak ketrecébe és onnan a legsúlyosabb büntetéshez vezessen az útja" - jelentette ki a főügyész, aki szerint a Mubarak-rendszer korruptsága 2010 novemberében és decemberében tetőzött, amikor a sokak szerint legcsalárdabb parlamenti választást tartották Egyiptomban a hadsereg 1952-es hatalomátvétele óta.

Musztafa Szulejman a 83 éves, a tárgyalásra kórházi ágyon bevitt politikus mellett annak feleségét is támadta, mondván: "a felesége a következő elnök anyja akart lenni, miután elnökfeleség volt. Nem vették észre, hogy Egyiptom nem hűbérbirtok."

Megfigyelők szerint az éles hangú támadással az ügyész azok félelmeit akarta eloszlatni, akik attól tartanak, hogy az országot jelenleg irányító katonák valójában nem akarják elítéltetni a megbuktatott államfőt. Mubarakot egyebek mellett 800 ellene tüntető megölésében való bűnrészességgel vádolják, s korrupcióval is, amely vád a fiaira is kiterjed.

Keddtől kezdődően három napon át a vád fejti ki véleményét a perben. Musztafa Szulejman főügyész most először szólalt fel hosszabban az eljárás kezdete óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!