Külföld

2010.11.21. 10:40

Két pokolgép robbanásában többen meghaltak Indiában

Egy híd alá rejtett pokolgép robbanásában nyolcan meghaltak vasárnap Kelet-Indiában, egy másik helyszínen robbanószerkezet hatástalanítása közben ketten meghaltak.

MTI

A Bihar állambeli Auranabád körzet Pacsokhor településén egy híd alá telepítettek pokolgépet - a hatóságok feltételezése szerint -   maoista lázadók. Ezt szombaton a hatóságok felfedezték, de nem tudták hatástalanítani, a szerkezetet homokzsákokkal lefedték, a területet elkerítették. Vasárnap fiatalok és néhány férfi kihúzta a robbanószerkezetet a homokzsákok alól és játszadozni kezdtek vele. A robbanásban öt fiatal és három férfi meghalt - közölte a rendőrség.
   
A szomszédos Gaja körzetben egy pokolgép hatástalanítása közben meghalt egy tűzszerész és egy katona.
   
Mindkét említett körzetben helyi törvényhozói választásokat tartanak vasárnap. A voksolásra jogosultak több mint 50 százaléka vett részt azon, figyelmen kívül hagyva a lázadók bojkottra felszólító figyelmeztetését.
   
Az egykori kínai kommunista vezető, Mao Ce-tung (Mao Zedong) eszméit hirdető lázadók több mint két évtizede folytatnak fegyveres harcot, földet és munkát követelve a mezőgazdaságban dolgozóknak és a szegénységben tengődőknek. Fegyveres  harcukat 1967-ben indították az indiai központi kormány ellen. Tevékenységük fő körzete India különösen szegény középső és keleti része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!