Külföld

2011.11.16. 13:35

Kikötött a Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrállomáson

Zökkenőmentesen hozzákapcsolódott a Szojuz űrhajó szerda reggel a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) - jelentette a Roszkoszmosz orosz űrhajózási hivatal.

MTI

A kikötés automatikus üzemmódban történt közép-európai idő szerint 6 óra 24 perckor, mintegy 10 perccel korábban a tervezettnél - közölte a hivatal szóvivője.
   
A zsilipkamra ajtaját 9 óra körül nyitották ki, és az orosz tévé képei szerint a három érkező űrhajós - az orosz Anton Skaplerov és Anatolij Ivanyisin, valamint az amerikai Daniel Burbank - belépett az űrállomásra, amelyen a június óta ott-tartózkodó amerikai Mike Fossum, a japán Furukava Szatosi és az orosz Szergej Volkov fogadta őket. Utóbbi három a jövő héten tér vissza a Földre.
   
A Szojuz TMA-22 típusú űrhajó hétfő reggel indult el Bajkonurból, és több mint négy hónapig marad az ISS-sel összekapcsolódva. Az űrhajósokra számos feladat vár: két orosz teherűrhajót kell majd fogadniuk, és átvinniük az érkező szállítmányt az ISS-re. Be kell indítaniuk egy orosz gyártmányú tudományos miniműholdat, amely villámkisüléseket fog vizsgálni a Föld légkörében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!