Külföld

2009.10.26. 06:00

Kim Dzsong Il akár már jövőre átadhatja a hatalmat fiának

A koreai hírszerzési források szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető akár már jövőre átadhatja a hatalmat legkisebb fiának.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ha a kommunista állam vezetőjének egészségi állapota elég jó ahhoz, hogy képes legyen felügyelni a hatalomátadást, az utódjául kinevezett Kim Dzsong Un már jövőre átveheti az irányítást.

Kim Dzsong Il már maga mellett tudhatja a legmagasabb szintű vezetőket az utódlás kérdésében, és egy éven belül várhatóan képes lesz meggyőzni a teljes politikai vezetést, hogy fogadják el a fiát utódjaként - közölte egy dél-koreai hírszerzési képviselő hétfőn.

 Az 1994 óta hatalmon lévő Kim - amerikai és dél-koreai titkosszolgálati értesülések szerint - tavaly augusztusban agyvérzést kapott, de úgy tűnik, felépült és továbbra is az ő kezében összpontosul a hatalom Phenjanban. Az egészségügyi problémák mindazonáltal ráirányították a figyelmet az utódlás kérdésére.

Szöuli értesülések szerint Észak-Koreában már nagyszabású propaganda zajlik, amelynek célja, hogy Kim Dzsong Unt rátermett vezetőként tüntessék fel, aki képes a kommunista állam irányítására.

Forrás: MTI/Yonhap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!